Дар’я Морозова, котра займає посаду омбудсмена «ДНР», заявила про те, що ніяких домовленостей про майбутній обмін полоненими немає та не було. І говорити про якісь результати можна буде тільки після 18 грудня.

В цей день буде черговий раунд переговорів з гуманітарного питання, і вона сподівається, що Україна до цього часу виконає всі умови, які поставили перед нею представники «республіки».

Зокрема, мова йде про те, щоб повністю очистити від кримінальної відповідальності всіх, хто зараз знаходиться на території України і повинен буде повернутися додому в рамках обміну.

«Від української сторони для майбутнього обміну, тобто для його реалізації, ми вимагаємо кількох речей. Одна з них – повне процесуальне очищення всіх заявлених осіб. Але українська сторона знову зайняла деструктивну позицію. Вони в черговий раз не змогли нам відповісти, як буде проходити процесуальне очищення і чому вони цього не роблять. У нас є питання також по верифікації тих осіб, які нібито відмовляються брати участь в процесі обміну утримуваними. Нам незрозуміло зараз, як ця верифікація буде проходити», – заявила Морозова.

На питання про те, навіщо взагалі потрібна повна очистка, так звана омбудсмен невизнаної «республіки» сказала дуже просто: «Щоб вони могли вільно пересуватися».

За її словами, у них є петиція від 30 осіб, яких обміняли 27 грудня 2017 року. І ці люди просять підняти тему їхнього процесуального очищення на «мінських переговорах». Кримінальні справи на них не закриті, а значить порушені цивільні права цих людей на вільне пересування.

Морозова каже, що зараз взагалі немає ніяких прогнозів з приводу домовленостей про обмін, і вони чекають 18 грудня, коли «українська сторона запропонує свій механізм повного процесуального очищення тих людей, які будуть брати участь в майбутньому обміні».

«Повторюся: ми вимагаємо від них повну прозору верифікацію, гарантії процесуального очищення, і тільки після того, як вони це зроблять, ми зможемо розмовляти далі. Ні більше, ні менше. Тобто до 18-го числа вони повинні прояснити ці моменти», – додала вона.

Також вони чекають, що президент України Володимир Зеленський зможе дати певні гарантії по процесуальному очищенню відразу після зустрічі в «нормандському форматі». І тоді «все буде добре».