Останнім часом у мережі стоїть неабиякий галас з приводу нового мобільного додатка, що змінює зовнішність на світлинах. Як і інші подібні програми, він збирає інформацію про інтернет-юзерів, а потім використовує її для вирішення якихось завдань. Причому ми не завжди знаємо – яких саме?

Нижче – невеликий лікбез з кібербезпеки. До яких саме даних можуть отримати доступ такі програми, які умови їм для цього потрібні та до чого може призвести власна необережність під час використання подібних застосунків.

Коли ми тільки починаємо працювати з новими для себе додатками, вони запитують згоду на використання даних, які вже є на нашому пристрої. Це обов’язковий етап в процесі встановлення більшості програм. Але зазвичай ми ставимось до цього вкрай формально та навіть не читаємо ліцензійну угоду. Просто ставимо під нею «пташку» на знак того, що ознайомились і погодились. А отже просто не знаємо, яка саме інформація стане доступною для додатку.

Саме ліцензійна угода прописує умови, завдяки яким розробник зможе скористатися отриманими користувацькими даними. В деяких випадках навіть передавати їх третім особам – і виходить, що ви власними руками дозволили це зробити. Серед таких матеріалів можуть бути фотокартки, дані геолокації, контакти, інформація зі сторінок у соціальних мережах тощо. Зверніть увагу, що все це абсолютно не потрібне для функціонування програм!

Серед додатків, які цікавляться інформацією про користувачів, є нова небезпечна тенденція – збирати дані про те, які ще сайти ви відвідували. Така цікавість виглядає особливо загрозливо для тих громадян України, хто мешкає на окупованій території та не хотів би ділитися з місцевим «МДБ» своїми інтернет-маршрутами.

Чи існують способи мінімізувати небезпеку від додатків, що збирають персональні дані? Ось декілька рекомендацій:

перш ніж встановити програму, зверніть увагу, до яких саме відомостей вона хоче отримати дозвіл, відфільтруйте їх;не встановлюйте додатки, в яких немає потреби;не завантажуйте програми зі сторонніх сайтів;при завантаженні додатків з офіційних платформ (наприклад, Google Play та App Store) перевірте умови завантаження та налаштування. Такі сервіси перевіряють надійність програмного забезпечення, але від помилки ніхто не застрахований.

А якщо ви продовжуєте легковажно тицькати «пташку» на пункті «Згоден на обробку персональних даних», чекайте на те, що вони десь спливуть. Раніше чи пізніше – справа вашого особистого везіння.