До Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов із проханням визнати недійсним результат конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України.

Про це повідомляє пресслужба суду.

«Суд просять визнати не чинним результат конкурсу «На кращий ескіз великого Державного герба України» та нормативно-правовий акт, яким затверджено відповідний результат», – йдеться в повідомленні.

Також суд просять визнати, що сам конкурс був проведений із порушенням відповідної постанови Верховної Ради та постанови Уряду (згідно з якою Міністерство культури було зобов’язане забезпечити громадське обговорення ескізу).

Крім того, позивач звернувся з проханням до суду домогтися у міністерства «документів про здійснення всебічного громадського обговорення ескізу» (план заходів і дату інформаційного оголошення про обговорення, кількість зареєстрованих учасників обговорення, а також висновки та рекомендації оргкомітету).

Наразі суд ще не вирішив, чи відкривати провадження за цим адміністративним позовом.

Нагадаємо. 19 листопада організаційний комітет оголосив переможця в конкурсі на найкращий ескіз великого Державного герба України. Зазначалося, що ескіз-переможець містить: «герб Війська Запорізького, воїна-козака, лицаря з мушкетом і Знак Княжої держави Володимира Великого, тобто Малий Державний герб». Обраний ескіз герба викликав бурхливу реакцію і критику у соціальних мережах.

Довідка. Державний герб України складається з малого і великого. Малий герб – золотий тризуб на блакитному тлі. Він був затверджений Верховною Радою 19 лютого 1992 року. А ось Великий герб все ще не затверджений.