Наразі затриманих відвезли до Московського РУВС Мінська.

Національна спілка журналістів України поінформувала міжнародних партнерів про затримання знімальної групи каналу «Настоящее Время» (Радіо Свобода) у Мінську.

Відповідне повідомлення опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці голова НСЖУ Сергій Томіленко.  

«Національна спілка журналістів України стурбована інформацією про затримання наших колег, журналістів каналу «Настоящее Время» (Радіо Свобода) у Мінську», – зазначив Томіленко.

Він також додав, що «Ірина Ромалійська та Іван Гребенюк, відомі українські журналісти, та їхній колега з Росії Юрій Баранюк висвітлюють перебіг виборчої кампанії в Білорусі для великої аудиторії телеканалу НВ». І виконання обов’язків – не злочин.

«Виконання професійних обов’язків – це не злочин, а норма. НСЖУ закликає білоруську владу поважати права журналістів та ЗМІ. Очікуємо на оперативну інформацію про долю наших колег і сподіваємося, що їх свободу не обмежуватимуть», – зазначив голова НСЖУ.

НСЖУ також поінформувала міжнародних партнерів, зокрема Європейську федерацію журналістів, про тривожну інформацію про затримання знімальної групи НВ у Мінську. Крім того, висловила солідарність із колегами із незалежної Білоруської асоціації журналістів.

Нагадаємо. Сьогодні, 7 серпня, у готелі «Мінськ» у столиці Білорусі затримали штатних кореспондентів телеканалу «Настоящее время» – Ірину Ромалійську, Юрія Баранюка та Івана Гребенюка. Їх везуть до Московського РУВС Мінська.