Новий представник України в робочій підгрупі з політичних питань ТКГ, глава комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін від фракції «Слуга народу» заявив, що що місцеві вибори в ОРДЛО мають пройти після отримання контролю над кордоном, Донбасом і після виведення всіх незаконних збройних формувань.

Про це Андрій Костін сказав він в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» у вівторок, 5 травня.

За його словами, місцеві вибори, які українська влада хотіла б провести одночасно з виборами на решті території України в жовтні 2020 року, можуть відбутися тільки після того, як буде отриманий контроль над ОРДЛО, кордоном і виведуть всі незаконні збройні формування.

«Життя покаже, наскільки це реально (проведення місцевих виборів в ОРДЛО в жовтні 2020 року – ред.). Але реально наше бажання досягти саме такого результату. І для того, щоб не витрачати час на перехід від якихось домовленостей на рівні представників в ТКГ, і потім піднімати їх на рівень Кабміну і Верховної Ради, ми готові зараз включитися в цю роботу. Але, безумовно, не може бути виборів за українським законодавством на території, яка непідконтрольна Україні», – заявив він.

Крім того, нардеп наголосив, що без цього (контроль, відсутність НЗФ) провести вибори за законами України, свобода яких буде також підтверджена і ОБСЄ.

«Ці питання взаємопов’язані, і саме тому різні підгрупи і працюють кожна зі своєю сферою, але у нас буде чітка координація і на рівні голови делегації та його заступників», – сказав він.

Костін зазначив, що вже після таких легітимних демократичних виборів можна буде йти по шляху подальшої реінтеграції, і цими питаннями, на його думку, можна на рівні консультацій займатися вже зараз.

«Не прямо в даний момент, але якщо ми побачимо, що переговорний процес якось просувається в цьому напрямку, то можна вже щось напрацьовувати, на перспективу. Тому що процес узгодження, створення будь-якої нормативної бази це завжди діалог чи дискусія, і ця дискусія займає певний час. І не хочеться, щоб цей час довелося витрачати потім, і це стало причиною, щоб щось зірвалося», – пояснив він.

За його словами, в Мінську не ведуться переговори з представниками так званих «ДНР» і «ЛНР», хоча вони там присутні.

«Той факт, що вони присутні, – так потрібно подивитися документи (Мінські домовленості – ред.), вони були присутні самого початку. Бути присутнім можуть самі різні люди, але переговори з ними не ведуться. Переговори ведуться в складі Тристоронньої контактної групи: це Україна, Росія і ОБСЄ», – вказав він.

Варто зазначити, що така заява з боку нового представника в політичній групі ТКГ пролунала майже одночасно з заявою глави Офісу Президента Андрія Єрмака, який наголосив на тому, що у планах провести вибори на окупованих Росією територіях Донбасу разом зі всіма регіонами України – 25 жовтня 2020 року.