Німецькі масмедіа відреагували на закиди президента України Зеленського щодо недостатньої підтримки з боку Берліну. Вони оприлюднили суми грошової допомоги, які наша країна отримала протягом 5 років військового конфлікту з Росією.

Як повідомило агентство DPA, за цей час Німеччина надала Україні допомоги близько 1,4 млрд євро. Це загальна сума, яка складається з фінансування різних програм:

на реалізацію програми співпраці з метою сприяння розвитку було витрачено 544 млн євро;на гуманітарні цілі – 110 млн євро;також було надано 500 млн євро кредитних коштів;на загальну стабілізацію пішло 25 млн євро;по лінії Євросоюзу виплачено ще 200 млн євро.

Фактично це ставить Німеччину на третє місце після ЄС та США за обсягами наданої допомоги.

Протягом ночі та ранку четверга ці дані передрукували фактично всі німецькі ЗМІ. Приводом для таких підрахунків стало оприлюднення стенограми розмови Зеленського з Трампом, в якій американський президент звинувачував Німеччину в бездіяльності щодо України, а українській підтакував йому. Також Володимир Зеленський критично висловився в бік Франції. Наразі офіційна реакція німецького уряду на ці заяви відсутня.

Телефонна розмова між двома президентами була оприлюднена на вимогу членів Конгресу, які вимагають імпічменту Трампа.