Комунальному підприємству «Компанія «Вода Донбасу» «уряд ДНР» заборонив приймати грошові кошти і здійснювати розрахунки в готівковій формі через каси КП «Компанія «Вода Донбасу».

«Встановити, що на території ДНР розрахунки населення за послуги водопостачання та водовідведення, що надаються Комунальним підприємством «Компанія «Вода Донбасу», здійснюються виключно через відділення поштового зв’язку ДП «Пошта Донбасу» і відділення ЦРЛ ДНР», – йдеться в Постанові «Уряду ДНР» №124 від 23 жовтня 2019 року. Документ опублікований на офіційному сайті «ДНР».

Спочатку у багатьох людей виникло питання: що це за черговий сценарій «влади», та які наслідки він матиме для них і для «Компанії «Вода Донбасу». Висновки було важно зробити, адже Україна не відмовилась від водопостачання окупованої території і через Компанію «Вода Донбасу» й досі поставляє воду на Донбас. Навіть з огляду на дуже скрутну ситуацію, в якій сама опинилася.

Наприклад, 25 жовтня в Донецькій ОДА відбулась зустріч заступника голови облдержадміністрації Вадима Філашкіна з делегацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста на чолі з Головою делегації МКЧХ в Україні пані Флоранс Жиллєтт. В рамках зустрічі обговорювалось скрутне становище діяльності Компанії та можливе підвищення тарифів для жителів підконтрольної частини України. Так, заборгованість компанії із заробітної плати станом на 1 липня 2019 року склала 101,5 млн грн.

Сьогодні, 6 листопада, Віталій Кіжаєв, «перший заступник міністра будівництва та ЖКГ» так званої «ДНР» надав пояснення з приводу такого рішення.

За його словами, на окупованій території працювали виїзні каси, і люди оплачували послуги водопостачання готівкою. Оскільки «Компанія «Вода Донбасу» – це українська компанія («так сталося історично», – сказав Кіжаєв), то вона має право отримати гроші. А вони кудись йдуть у невідомому напрямку. Тож тепер завдяки безготівковим розрахункам ці платежі будуть надходити безпосередньо на рахунок української компанії, яка є постачальником води.

Він також додає, що це допоможе виплатити зарплатню робітникам водоканалу й сплатити за надані послуги самій компанії.

З цього приводу виникає кілька питань.

Про що думали всі ці 5 років війни й куди насправді дівалися гроші, які люди віддавали за отриману воду? Навряд чи їх брали саме робітники виїзних кас, та й керівництво міських водоканалів однозначно не забирало все собі.

Чому саме зараз, коли взагалі немає мови про припинення постачання води на окуповані території, а заклики про безперебійну подачу води в ОРДЛО (а може й Крим) лунають навіть у Брюсселі, окупанти вирішили навести лад у розрахунках з Україною?

І чи не є ось така заява знаком початку реінтеграції?