«Нічний хижак» – українська зброя, що була створена у 2014 році та яка дуже лякає бойовиків на окупованому Донбасі.

Про це повідомляє видання «Сьогодні».

Наголошується, що сама ідея такої зброї належить добровольцям. Також з її допомогою здійснювався захист аеропорту в Донецьку.

«Дальність і влучність вражають – це понад три кілометри. Однак за п’ять років ефективної роботи на фронті «Нічний хижак» досі не дістав широкого застосування в Збройних силах України», – йдеться у повідомленні.

Саму гвинтівку виготовляють в столиці на заводі, який створює чимало видів озброєння – «Маяк».

Олександр Гордєєв, головний конструктор даного заводу, звертає увагу, що «Нічний хижак» проєктувався військовими. Через це використання його на сході України має бути ефективним.

«Три тисячі метрів – це абсолютно нормальна ситуація. За 700 метрів тебе не чутно, за 800 метрів тебе не видно в тепляк. А ти прилітаєш на 3000 з плюсом. Легка броньована техніка – не виживає ніхто. Танк знімається з приладів навігації. Не треба проникати в заброньовий простір. Ти просто вибиваєш йому навігаційні прилади, прилади прицілювання, той же кулемет, який у нього стоїть. І він перетворюється в трактор», – підкреслив він.

На сьогодні гвинтівка використовується тільки кількома підрозділами, бо на озброєння ЗСУ вона ще досі не взята. Однак протягом останнього часу помітна активність та відпрацьовано пропозицію Генштабом щодо придбання великокаліберної зброї для армії.