У 2021 році частина українських пенсіонерів може втратити виплати в разі порушення одного з встановлених законом правил.

Про це йдеться в законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Так, відповідно до закону, існує як мінімум 5 причин для того, щоб забрати вже призначену виплату:

помилка у прізвищі;виплати отримали по фальшивих документах;якийсь час жили за кордоном;не отримували виплату 6 місяців;ви переселенець і змінили місце проживання.

«Пенсія припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України», – йдеться в законі.

Варто зазначити, що процедуру перевірки всіх одержувачів соціальних виплат, в тому числі й пенсіонерів, Міністерство фінансів почало не цьогоріч, однак зараз вже можна говорити про те, що перевірки дієві. Більш того, аналогічну верифікацію регулярно проводить і Пенсійний фонд.

Наприклад, Міграційна служба зафіксувала перетин кордону і у разі, якщо ви виїхали з країни на тривалий час, інформація про це може потрапити до Мінфіну під час верифікації. Після цього її передадуть до Пенсійного фонду, який може позбавити виплат.

«Якщо за результатами перевірки, проведеної підрозділами Державної міграційної служби, буде прийнято рішення про те, що фактичне місце проживання не відповідає офіційним, виплата пенсії буде припинено з наступного місяця», – пояснили в Головному управлінні Пенсійного фонду в Донецькій області.