Лише вчора президент Росії Володимир Путін затвердив дату проведення референдуму, чи то пак, «всенародного голосування» щодо поправок до російської конституції, як сьогодні вже цей документ, який змінює Конституцію Росії та обнуляє президентський термін, показала ЦВК.

Проведення «референдуму» заплановане на 1 липня. При цьому, згідно із запропонованими ЦВК змінами до порядку голосування, взяти участь можна протягом семи днів, починаючи з 25 червня.

Пояснили тим, що це допоможе уникнути черг на дільницях в умовах поширення коронавірусу. І це замість того, щоб взагалі відкласти проведення такого заходу, адже на території Росії продовжують щодня виявляти близько 8 тисяч нових заражень.

Втім, в якості аргументації свого рішення російський президент розповів, що «в міру поліпшення ситуації з цієї пандемією ми, звичайно, повертаємося до нормального життя, в тому числі, повинні подумати і про подальшу роботу над поправками до Конституції».

Навіщо це потрібно Путіну?

Авантюра з референдумом, про результати якого можна сказати вже зараз (не у цифрах, а за кінцевим результатом), дозволить Путіну працювати Путіним ще дванадцять років.

Можна було б відкласти, звичайно, але ж Путін вирішив форсувати події, і не чекати більш сприятливих умов для прийняття змін до конституції, які повинні дати йому ще 12 років влади.

За даними «Левада-центру», які проводили опитування у березні 2020 року, результати підтримки президента суттєво відрізняються від тих, які всі звикли бачити в Росії. Якщо вірити дослідникам, то вони фактично поділялися навпіл – його схвалювали 48% росіян, а 47% – вважали, що Путіна з них досить. І є вагомі причини підозрювати, що і ці результати дещо завищені, адже протягом наступних двох місяців ситуація ніяк не покращилася.

«Опитування проведене 22-24 травня 2020 року репрезентативною вибіркою населення Росії об’ємом 1 623 людини у віці від 18 років і старше. Дослідження проводилося методом телефонних інтерв’ю (CATI) за випадковою двухосновной вибірці (RDD) номерів мобільних і стаціонарних телефонів. Статистична похибка не перевищує 2,4%. Розподіл відповідей наводиться у відсотках від загального числа опитаних», – йдеться в повідомленні «Левада-центру» вже 25 травня 2020 року.

І тут вже росіяни віддали чинному президенту 25%.

Тобто тепер, 1 липня, під час проведення так званого «народного голосування», путінської вертикалі доведеться напружити всі свої можливості, щоб мобілізувати на ділянці всіх тих, хто проголосує «за» – і відвадити тих, хто «проти». А по закінченні заявлених днів «домалювати» десяток-другий відсотків для того, щоб перемога Володимира Володимировича виглядала досить переконливо.

Наприклад, співак Андрій Макаревич голосування з внесення правок до конституції РФ, яке відбудеться 1 липня, категорично не підтримує і прямо заявив в ефірі радіостанції «Ехо Москви», що «за них вже все вирішили».

«Я не збирався голосувати. По-перше, я вважаю, що історично сама по собі конституція вкрай мало впливає на життя нашого народу і країни. Це така декорація «для порядку». Ось у всіх є конституція, у нас теж на стіні висить. По-друге, мені категорично не подобається історія з обнуленням. … Але все вже вирішили за нас давно. Просто не хочеться маріонеткою бути в цій історії. Будь-яка куховарка може управляти державою. Не треба думати, що це така сакральна справа прямо. Взагалі, неправильно, коли людина 20 років сидить на одному місці. Ну, правда», – сказав він.

А потім пояснив, звідки візьмуться голоси «За» і як буде відбуватися це «народне голосування».

«Я розумію, що будуть приписки, що будуть намагатися на місцях усе це вирівняти, довести до тих відсотків, які потрібні. Але я знаю одну річ дуже точно. Ось чим менше відрив від того, що потрібно, тим легше приписати. Грубо кажучи, якщо з 10 осіб не прийшло 2 – двох припишуть. Якщо не прийшло 4 – з дуже великими труднощами, але припишуть. Якщо не прийшло 9 з 10 – нічого вони не припишуть, нічого не вийде», – розповів Макаревич.

Власне, саме через це, поки ще є можливість зробити «так, як треба», російський президент вирішив форсувати події.

Навіщо це Путиіну? Тут є багато варіантів, але серед них можна виділити два: він запланував «суцільні тріумфи» у вигляді ювілейного сеансу «побєдобєсія», щоб спростити собі отримання права на вічне правління, розуміючи, що іншого шансу не буде. Або розуміє, що поліпшення в найближчому майбутньому для Росії не настане. І в першому, і в другому випадку він панікує і тому прискорюється.

Путін вважає, що зможе боротися з політичними противниками всередині, відкриваючи кримінальні справи, вдаючись до пресингу прихильників, засилаючи провокаторів, створюючи «кримінальні справи» тощо. Однак боротися з роздратуванням населенням, якому вже все набридає, а за кілька місяців або рік воно взагалі втомиться від злиднів і все своє роздратування буде проектувати на владу, не зможе впоратися навіть Путін.

Це одна з причин того, що Путін хоче максимально швидко отримати мандат на владу на багато років вперед, після чого пресингувати опозицію та сподіватися на соціальну апатію населення.

Люди, які зараз залишились без роботи, доходів та майже один на один з пандемією, не дуже цікавляться тим, про що саме йдеться у тексті змін до Конституції. І можуть навіть не здогадуватись, що обирають собі Путіна ще на довгий-довгий строк.

А їм і не пояснюють.

Та й у бюлетені, який показала ЦВК на засіданні 2 червня, який вже затверджений для проведення всеросійського голосування про внесення поправок до Конституції РФ, міститься лише одне питання. І дві відповіді.

«Ви схвалюєте зміни до Конституції Російської Федерації?»

У учасника голосування просто буде два варіанти відповіді: «Так» або «Ні»…