Засновник ФБК Олексій Навальний виграв в ЄСПЛ позов у ​​справі про його затримання на Болотній площі 6 травня 2012 року. Він і Гунько отримають компенсацію.

Рішення опубліковано на сайті суду, передає «Патріот Донбасу».

Суд встановив, що Олексія Навального і Вадима Гунько затримали на акції в центрі Москви напередодні інавгурації Володимира Путіна. Після цього вони провели ніч в поліції, а потім були притягнуті до адміністративної відповідальності. Крім того, Навальний поскаржився, що поліцейський при затриманні застосував до нього силу.

ЄСПЛ визнав, що в Росії були порушені права обох позивачів на свободу і недоторканність, на свободу зібрань, а також права на незалежний судовий розгляд. На думку суду, права Навального також були порушені за статтею, яка забороняє тортури або принизливе поводження або покарання.

ЄСПЛ присудив Навальному компенсацію в 8,5 тисячі євро, Гунько суд призначив 7,5 тисячі євро компенсації.

Нагадаємо. 6 травня 2012 року опозиція проводила в центрі Москви узгоджений «Марш мільйонів» проти майбутньої інавгурації президента. Протестуючі пройшли від Жовтневої площі до Болотної, де їх почали затримувати. Деякі опозиціонери закликали до сидячого страйку. Акція завершилася масовими затриманнями. Потім було порушено кримінальну справу про масові заворушення.