Розгортання Росією нових ракетних ядерних систем – виклик, покликаний , щоб НАТО зміцнювало систему ядерного стримування та відповіло дзеркально. Альянс не відповідатиме на дестабілізуючу поведінку Росії.

Про це у вівторок під час пресконференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

Він наголосив, що ситуацію з розгортанням Росією нових ядерних ракет буде обговорено.

«Ми обговоримо наслідки розгортання Росією нових ракет, які спроможні нести ядерну зброю. Розгортання Росією ракетних систем SSC-8 призвело до руйнації Договору про ракети малої і середньої дальності (ДРМСД) минулого року. Відтоді Росія модернізує власні ракетні спроможності, включаючи розробку гіперзвукової зброї. Я очікую, що міністри оборони погодять суттєвий і збалансований пакет політичних і військових заходів у відповідь», – зазначив Столтенберг.

За його словами, така відповідь продемонструє зміцнення спроможностей Альянсу у протиракетній обороні.

Він також наголосив, що кілька країн НАТО вже оголосили про значні інвестиції в розвиток відповідних протиракетних систем. Водночас, НАТО продовжуватиме розвиток інших оборонних спроможностей, до яких входить, зокрема, розробка бойового літака 5-го покоління.

Щодо до нових викликів, то буде скорегована програма військових навчань і діяльність розвідувальних структур.

Столтенберг зазначив також, що під час зустрічі міністри оборони країн-союзниць обговорять ці нові виклики та реакцію на них у форматі Групи ядерного планування НАТО. І заявив, що Альянс не буде «дзеркалити» дестабілізуючу поведінку Росії.

«НАТО не буде дзеркально відповідати на дестабілізуючу поведінку Росії. Ми не маємо наміру розгортати нові ядерні ракети наземного базування в Європі», – наголосив Столтенберг.

Окремо Генсек НАТО підкреслив, що Північноатлантичний Альянс залишається відданим ефективному контролю за зброєю, роззброєнню та нерозповсюдженню, які продовжують розглядатися як ключовий елемент євроатлантичної безпеки.