Віталій Петрук, який відповідає за Державне агентство управління зоною відчуження в Україні, розповів, що у НАТО є намір долучитися до ліквідації могильника радіоактивних відходів «Цибулеве», який знаходиться у Кіровоградській області.

«Будуть проведені радіаційні обстеження об’єкта, вивчення історичних даних про майданчик, радіологічні та екологічні дослідження. Потім буде підготовлено відповідне технологічне рішення, здійснена попередня обробка радіоактивних відходів, їх вилучення, кондиціювання, пакування у відповідні контейнери і транспортування до місць поховання», – сказав Петрук.

Більшу частину грошей на бюджет, який за планом складає 1,5 мільйони євро, надасть Німеччина, а триватиме операція 18 місяців.

Угода щодо співпраці у вирішенні проблеми з могильниками між Україною та Альянсом була укладена ще на початку липня цього року. А у 2015 році тодішній президент України Петро Порошенко підписав закон, за яким НАТО має право долучатися до операцій щодо перепоховання радіоактивних могильників.

На території України знаходиться три великі могильники з радіоактивними відходами, які утворилися ще на початку 1960-х років. Один з них розміщений у Кіровоградській області, другий – поблизу Делятина, що в Івано-Франківській області, а третій розміщений біля Донецького казенного заводу хімічних виробів, який наразі перебуває під контролем «ДНР».