Настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці ієромонах Іустін (Юревич) відверто пропагандує антиукраїнську риторику, змушує людей на колінах молитися за Путіна, забороняє будь-яку критику на його адресу й вивозить ікони до Росії. Люди обурені, громада нічого зробити не може, а чиновники бояться бунту.

Про це повідомляє «Нова Каховка».

Храм розташований в Качкарівці Бериславського району. Саме тут дії священника та його антиукраїнська риторика налаштували проти нього все село.

За словами депутата Херсонської облради VII скликання Ігоря Йосипенко, до нього як депутата зверталися жителі села з проханням допомогти із заміною проросійського священика.

«Цей настоятель не просто проросійський, він веде відкриту проросійську агітацію. Жодного разу він не молився за українських воїнів. А якось жінки в розмові між собою біля церкви назвали винуватцем війни на сході України Путіна. Священик почув і примусив їх ставати на коліна та відмолювати у Бога гріхи за сказані проти президента Росії слова. Однак це рішення залежить від його керівництва, а в Новокаховській єпархії робити цього не хочуть. Не можемо ж ми винести його на вилах. Громада нічого, на жаль, зробити з ним не може. Тому люди просто відмовляються ходити до цієї церкви», — пояснив Ігор Йосипенко.

Голова Милівської ОТГ Олег Яхнієнко також підтвердив, що у вказаній церкві «залишилися лічені одиниці парафіян».

«Слухати його проросійські промови і бути свідком відверто хамської поведінки бажаючих мало. Я сам зіштовхнувся з неадекватною поведінкою настоятеля кілька років тому, коли у мене помер батько. Після того, що я побачив, більше не дивуюся, чому його не кличуть ані на похорон, ані на хрестини», — розповів він.

З його словами, жителі Качкарівки і Милового запрошують священиків з Борозенського, Дудчан, Новорайська замість проросійського «діяча». Вони просто відмовляються ходити до церкви і готові, щоб там служив хто «завгодно, тільки не Іустін».

«Якось він відмовився хрестити дитину тільки через те, що хрещеним батьком мав стати вірменин. Так і сказав хлопцю: «Ти не нашої віри!» Люди махнули рукою на нього, поїхали до Дудчан і там похрестили. Іншій парафіянці настоятель заборонив приходити до Покровської церкви через її вислови проти Путіна. Попри те, що син цієї жінки живе в Росії і давав чимало жертвувань на храм. Багатьох це теж обурило: як священик може заборонити людині ходити до церкви? Вона що, його власність?» — розповів сільський голова.

Про погане ставлення до проросійського настоятеля з боку односельчан говорить і староста Качкарівки Юрій Бутівчак. Він навіть звертався до Служби безпеки України.

«Я звертався до СБУ з проханням взятися за Іустіна. Після того він наче притих. Але щось із цим треба робити. Як на мене, настоятеля храму треба замінити. Звісно, сільська рада не має права втручатися в справи церкви, та якщо в Новокаховській єпархії не дослухаються до людей, буде бунт. Дивно, що там цього не розуміють», – сказав він.

Крім того, заявив про можливу причетність священника до крадіжок ікон.

«Як тільки він кудись поїде — одразу там щось вкрадуть. Якось навіть вівтар звідти повністю винесли. Не хочу думати, що він якось до того причетний, але сам збіг обставин дуже дивний. Після чергової крадіжки він зібрав своїх парафіян і запропонував вивезти цінні ікони до російського Санкт-Петербурга або ж монастиря в Червоному Маяку. Як таке може в голову прийти? Може, давайте тоді й саму церкву вивеземо з Качкарівки. Ікони зникають як тільки Іустін їде до Росії. В церкві вже й сигналізацію ставили, але потім вона зламалася. Надто багато дивних співпадінь», — додав Ігор Йосипенко.

Крім Покровського храму, ієромонах Іустін є настоятелем милівської церкви. За інформацією «Церковного вестника» РПЦ, він народився в Києві у 1967 році та є доктором богослов’я. З 2010 року служив у червономаяцькому Свято-Григорівському Бізюковому монастирі. У 2013-му прийняв чернечий постриг з ім’ям Іустін.

Іустін Юревич є активним учасником російських православних інтернет-форумів та заходів РПЦ. Наприкінці січня 2020 року він виступав з доповіддю на Міжнародних різдвяних освітніх читаннях «Великая Победа: наследие и наследники» у Храмі Христа Спасителя в Москві.