Режисер Корній Грицюк почав роботу над документальною стрічкою «ЄвроДонбас», що розповість справжню історію заснування промислового Донбасу та як впродовж століття вона була повністю переписана й майже винищена з пам’яті українців.

Фільм розповість про іноземців, які заснували багато міст на Донеччині та Луганщині, про тих, хто побудував тут заводи та металургійні комбінати, зробивши регіон найрозвиненішим у Європі, та про тих, хто впродовж наступного століття переписав цю історію та стер її з пам’яті.

«Мені особисто, як людині, яка народилася у Донецьку, і якій болить все, що сьогодні відбувається на Донбасі, дуже хочеться не тільки повернути землякам їх історію, але й поділитися нею з іншими українцями. На жаль, радянські та пострадянські міфи про героїв-робітників комуністичної індустріалізації, бандитів з Донбасу, «мешканців особливого регіону» або нащадків «царських зеків» дуже глибоко увійшли в голови не лише мешканців Донбасу, але й у голови людей з інших частин України»,‒ розповів режисер Корній Грицюк на офіційній сторінці проєкту у Facebook.

Також він зазначив,що дуже важливо відкрити цю територію не тільки для місцевих, а змінити в цілому ставлення до неї в українського суспільства.

На думку режисера, фільм має допомогти знайти відповіді на складні питання сьогодення та зрозуміти, що робити далі.

Зараз команда працює над драматичною структурою фільму та збирає архівні матеріали періоду розбудови промислового Донбасу європейцями з 1870-х по 1920-і роки: фотографії, документи, листи, сімейні історії та спогади.