МЗС України спіймало російських пропагандистів на черговому перекручуванні позиції Управління верховного комісара ООН з прав людини щодо забезпечення водою окупованого Росією Криму. «Це як гра в «зіпсований телефон», тільки тут телефон не трохи зіпсований, а запрограмований на фейк із самого початку».

Про це повідомила у перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова у Фейсбуці.  

Вона повідомила про появу у російському виданні «Ведомости.ru» чергової «сенсації»: «Ответственность за снабжение жителей Крыма питьевой водой лежит и на России, и на Украине, – заявила официальный представитель Управления Верховного комиссара ООН по правам человека Элизабет Тросселл».

Джапарова зауважила, що це досить серйозна заява. Проте, чудово знаючи позицію УВКПЛ з питання окупованого Криму, все ж вирішили перевірити.

«В Управлінні Верховного комісара повідомили, що до них, справді, зверталася агенція «РИА-Новости» (на публікацію якої посилаються «Ведомости») з питання постачання води в Крим, на що медіа отримали буквально таку відповідь: Російська Федерація як окупаційна влада несе головну відповідальність за забезпечення доступу до води осіб, що перебувають під захистом (protected persons). Як нам наголосили в УВКПЛ, слова їх представника у «Ведомостях» були наведені не повністю», – поінформувала вона.

Перша заступниця міністра також вказала, що, як випливає з тієї ж публікації «РИА-Новости», самі представники країни-окупанта залишилися розчарованими відповідями УВКПЛ на «свої постійні смикання», назвавши ці відповіді, з притаманною РФ «повагою» до міжнародних структур, «ответами первоклассника» та «туманным ответом ни о чем».

І констатувала, що у «Ведомостях» про це вже «ні слова». 

«Отже, як у дитячій грі в «зіпсований телефон», тільки тут телефон не трохи зіпсований, а запрограмований на фейк із самого початку, і до останнього гравця, себто, у нашому випадку, споживача інформації, доходить цілком перекручена новина. Не здивуюсь, якщо у наступній публікації ще якогось російського медіа вже кричатимуть, що «ООН наказала Україні подавати воду в окупований Крим» для забезпечення потреб російського ЧФ та його об’єктів», – зауважила Джапарова.

І додала у цьому контексті, що позиція МЗС є чіткою та правовою: Росія – країна-окупант, яка несе повну відповідальність за ситуацію в Криму, вона відповість за свої злочини проти України та громадян України.