Міністерство закордонних справ України привітало рішення Постійної Ради ОБСЄ щодо продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ). За даним українського зовнішньополітичного відомства, мандат СММ ОБСЄ в Україні було продовжено до 31 березня 2021 року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ України.

МЗС привітало рішення щодо продовження мандата СММ ОБСЄ в Україні і висловило вимогу до Росії – забезпечити доступ СММ в Крим. Відомство нагадало, що мандат СММ поширюється на всю територію України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Автономною Республікою Крим та містом Севастополь.

«Засуджуємо той факт, що шість років поспіль Російська Федерація, грубо порушує мандат СММ, відмовляє місії в доступі до тимчасово окупованого РФ Кримського півострова. Вимагаємо виконати численні резолюції міжнародних організацій щодо забезпечення доступу СММ в Крим і припинити кампанію із залякування спостерігачів місії на тимчасово окупованих частинах Донбасу», – йдеться в повідомленні МЗС України.

Також МЗС України закликало посилити увагу до ситуації з мілітаризацією Росією Криму та обмеженнями російською стороною свободи мореплавання в Азовському морі і Керченській протоці.

У міністерстві висловили надію на те, що СММ продовжуватиме роботу, спрямовану на сприяння мирному врегулюванню міжнародного збройного конфлікту, який почала Російська Федерація проти України, на основі принципів ОБСЄ і норм міжнародного права з метою відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Вказується, що держави учасниці ОБСЄ погодилися суттєво збільшити бюджет місії для посилення її моніторингових можливостей. Тож СММ може і надалі надавати факти присутності Росії на тимчасово окупованих територіях.

«Особливо відзначаємо той факт, що держави – учасниці ОБСЄ навіть у поточних складних умовах погодилися на істотне збільшення бюджету СММ з метою посилення моніторингових можливостей місії. Завдяки зазначеним рішенням СММ зможе і надалі інформувати міжнародну спільноту про факти, що підтверджують військову присутність Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України», – наголошується в повідомленні.