Проєкт «Північний потік-2» сьогодні є приводом для розбіжностей в країнах ЄС. Однак зупинити будівництво трубопроводу ще можливо. Тим більш, що «Росія не є надійним партнером в економічному плані».

Про це заявив в інтерв’ю Польському радіо глава МЗС Польщі Збігнєв Рау.

Він зазначив, що російський трубопровід підсилює залежність Європи від російського газу, а сама Європа таким чиному буде фінансувати Росію.

«Будівництво «Північного потоку -2» з однієї сторони поділяє європейські країни з одного боку, а з іншої – ставить економіку нашої частини Європи в залежність від Росії, тим самим надаючи Росії джерела фінансування її зовнішньої політики, яка настільки ворожа по відношенню до Європейського Союзу», – сказав він.

Читайте також: США: Зміна назви «Турецького потоку» не вплине на проєкт санкцій

Глава польського зовнішньополітичного відомства висловив думку, що зупинити будівництво трубопроводу ще реально.

«Це цілком імовірно, оскільки проєкт поки ще не завершений, Росія не є надійним партнером в економічному плані», – сказав він.

Щодо прийнятого напередодні рішення польського антимонопольного регулятора оштрафувати «Газпром» у справі про «Північний потік», Рау зазначив, що «все буде залежати від ходу розслідування», додавши при цьому, що «існує велика доказова база».

Читайте також: Меркель намагається уникнути того, що може завадити Росії та Путіну

Нагадаємо. Напередодні польський антимонопольний регулятор наклав на «Газпром» і ще п’ять компаній, які беруть участь в будівництві газопроводу «Північний потік -2», максимальні штрафи. Згідно із рішенням, всі вони брали участь у будівництві трубопроводу Nord Stream 2 і тому мають бути оштрафовані на понад 234 млн злотих за будівництво газопроводу без узгодження.

У заяві регулятора також йдеться про наказ щодо розірвання контрактів, укладених для фінансування будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Трубопровід проходить в обхід транзитних держав — України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і балтійських країн — винятково через економічні зони та територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Він прокладений по дну Чорного моря від російського міста Анапа до Кийикьоя на узбережжі Туреччини. Потужність кожної з двох ниток «Турецького потоку» – по 15,75 млрд куб. м., одна з яких призначена для постачання газу до Туреччини, а друга — для країн Південної та Південно-Східної Європи.