Політики щороку, особливо перед виборами, розповідають своєму електорату про низькі тарифи на комунальні послуги, про високі пенсії те безкоштовний транспорт. А чи бувають взагалі безкоштовні державні послуги? Чи багато з нас знає, куди та яким чином використовують кошти, що вираховуються податками? З впевненістю можна сказати, що таких людей не багато.

Про те, як наповнюється бюджет та у кого вимагати якісні послуги вели розмову з головою правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталієм Шабуніним і директором з комунікацій аналітичного центру «CASE Україна» Миколою Малухою в ефірі «Українського Радіо».  

«Не існує державних коштів, є гроші платників податків», – казала Маргарет Тетчер.

В Україні механізм діє зовсім по іншому. Суспільство зовсім не усвідомлює весь механізм податкової системи. Люди недооцінюють суму податків. Це випливає з минулорічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, яке було проведено на замовлення аналітичного центру «CASE Україна».

Результати соцопитування показали, що на запитання про те, чи знають люди, за рахунок чого найбільше формується Державний бюджет України, правильну відповідь (73% бюджету України – податки громадян) знали лише 32% опитаних.

«Приблизно 56% людей сказали, що готові піти на зменшення податків, але самі оплачуватимуть деякі державні послуги», – коментує директор з комунікацій  аналітичного центру «CASE Україна» Микола Малуха.

Результати дослідження показали, що українці не особливо обізнані у загальних термінах і поняттях. Не знають як і з чого складається бюджет, яка в Україні система оподаткування, скільки вони сплачують.

Те, що громадяни можуть не сплачувати податки – ілюзія. Вже під час отримання грошей вони мають розуміти, що з них вирахували 18% (ЄСВ і ПДФО). Потім, коли заказують якісь послуги або купують товари, вони також сплачують податки. Однак зовсім про це не замислюються.

У нас в державі є тенденція, що політики на телебаченні, в ЗМІ часто говорять про низькі тарифи, безкоштовну освіту з медициною.

Чи дійсно це так? Пояснив голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін:

«Тільки в нашому просторі існує поняття як зарплата «чистими» і «брудними». Ніде в світі такого поняття немає. Коли ви влаштовуєтесь на роботу в Європейському Союзі, вам називають зарплату з податками. Тому що ви розумієте, що це все ваші гроші, просто частину з них ви віддаєте державі чи громаді, де ви живете, щоб отримати послуги. Середня українська родина з двома працюючими заробляє державі за рік 5 тисяч доларів! А це 73% всього бюджету. Так, їх сплату організовує працедавець. Але це не гроші працедавця. Працедавець як бізнесмен, як юридична служба, сплачує окремі податки», – пояснює активіст.

Наостанок активіст повідомив, що нещодавно був запущений проект – «Рух платників податків». Головна мета – інформувати суспільство про витрату коштів, а найбільш активних залучити до процесу контролю.

«Ціль нашого проєкту – запропонувати людям, які вражені цією інформацією, змінити щось, що зробить розпорядження їхніми податками кращим. Наприклад, долучитися до просування законопроєктів, які посилять контроль за цими грошима, або допомогти оскаржити закупівлі в їхньому місті, селі, де ми бачимо очевидну переплату», – підкреслив Шабунін.