Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час прес-конференції заявив, що йде підготовка до проведення міжнародної ненасильницької мирної акції під назвою «Світ – проти насильства і окупації. Марш гідності».

Про це повідомляє Крим.Реаліі.

Мета акції – змусити Росію виконати міжнародні рішення по Криму

«Після анексії Криму Росія не виконала жодного міжнародного рішення, і така акція допоможе повернути її в правові рамки. Це також допоможе міжнародним організаціям реалізувати рішення, які були прийняті щодо Росії», – вважає Чубаров.

Формою проведення акції в Меджлісі бачать хід з материкової частини України в іншу її частину –на Кримський півострів.

«Ми йдемо до себе додому», – сказав Чубаров.

Крім того, організатори мають намір звернутися до ряду країн і міжнародних організацій з пропозицією взяти участь у марші.

За словами Чубарова, вже створено штаб, склад якого оголосять після низки консультацій, а дата акції буде відома пізніше, оскільки підготовка «може зайняти не один, і не два місяці».

У цьому контексті варто додати, що українське суспільство завжди пам’ятатиме що зробила Росія та чий Крим. І буде повторювати це як в усі куточки України, так і всьому світові.

Так, Центр громадянської освіти «Альменда» в партнерстві з Центром прав людини ZMINA і Будинком Прав Людини «Крим» зараз проводить Всеукраїнський конкурс розробок уроків та виховних заходів «Крим: 5 років окупації. Право на Спротив».

Цей Захід спрямований на утвердження в українському освітньому просторі наративу відновлення територіальної цілісності України і сприяння солідарності українського суспільства з кримськими політв’язнями і громадськими активістами, діяльність яких пов’язана із захистом прав людини на окупованих територіях.

Учасники та лауреати конкурсу отримають дипломи та подяки.  Учасники конкурсу, чиї роботи зайняли I, II та III місця, отримають дипломи переможців та грошові премії від 2000 до 5000 тисяч гривень.

Детальні умови можна дізнатися на сайті Освіта.ua