Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що претензії до Кремля не знімаються з поверненням кораблів. Україна подала позов щодо захоплення Росією у листопаді 2018 року трьох українських кораблів і 24 військових моряків, і вже цього тижня пройдуть слухання міжнародного трибуналу.

Представниця України у низці міжнародних судових процесів проти Росії Олена Зеркаль як приклад навела судовий позов Нідерландів проти Росії, який у результаті завершився звільненням судна та екіпажу, які також затримали росіяни. А також нагадала про рішення, згідно з яким Москва сплатила компенсацію.

«Ми також збираємося пройти цей шлях і довести всьому світу і арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, в тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права», – написала Олена Зеркаль у Facebook.

Нагадаємо. Українські катери і буксир рухалися з Одеси до Маріуполя, коли російські військові обстріляли їх та захопили.

Росія звинуватила Україну у порушенні російських кордонів, незважаючи на міжнародні закони, згідно з якими судна мають право проходити через Керченську протоку з Чорного до Азовського моря.

Навесні 2019 року Україна подала позов на Росію, звинувативши Москву у порушенні морської конвенції, і міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію повернути Україні і полонених моряків, і кораблі.

Лише восени Кремль прийняв рішення не віддавати полонених моряків, а включити до списку полонених, і тільки після цього вони повернулися додому 7 вересня 2019 року. Кораблі Росія віддала лише вчора, і Кремль «подав» рішення трибуналу як послугу зі сторони Російської Федерації по відношенню до України.

Адвокат українських моряків впевнений, що для Москви важливо дотримуватись рішень міжнародного трибуналу, але вона затягувала процес, щоб не показувати відкрито визнання юрисдикції. Тобто, для Росії важливо показати, що порушення мало місце і вона поступила правильно при захопленні українських кораблів та полонених.

У той же час Роман Труба, наче повторюючи слова Російської Федерації щодо навмисної провокації, заявляє про те, що ДБР наразі з’ясовує: чи були правопорушення в діях керівництва держави?