Центр протидії корупції опублікував розроблений МВС законопроєкт, який передбачає відповідальність за порушення карантину. І додав, що у разі прийняття трьох статей на найближчому позачерговому засіданні влада може скористатися ними в інших цілях – обмежити право на зібрання.

Речник міністерства Артем Шевченко заявляє, що протести ніхто не обмежуватиме.

Більш докладно про законопроєкт можна прочитати тут: Аваков вирішив використати коронавірус: готуються зміни до КК, які дозволять розганяти акції та затримувати активістів

Якщо коротко, то цей законопроєкт передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні порушення та Кримінального кодексу України.

Зокрема у ньому йдеться:

за «зараження особливо небезпечною або небезпечною інфекційною хворобою» передбачено до двох років позбавлення волі,«за самовільне залишення місця обсервації (карантину)» – три роки позбавлення волі.хворих, які ухиляються від лікування особливо небезпечної або небезпечної інфекційної хвороби, пропонується карати позбавленням волі на термін до 5 років.за «приховування або перекручення відомостей про захворюваність інфекційними хворобами службовцями – обмеження волі до трьох років або позбавлення волі до п’яти років.

Центр протидії корупції вважає, що нова норма може обмежити право українців на мирний протест.

«Насамперед зазначені норми зможуть використовувати для переслідування учасників мирних зібрань. Всі інфіковані люди – не тільки коронавірусом, а й звичайним грипом – автоматично опиняться під ризиком стати підозрюваними у злочинах», – йдеться в повідомленні на сайті ЦПК.

Після резонансу, який викликало це повідомлення ЦПК, спікер МВС Артем Шевченко прокоментував «Громадському радіо», що їхнє відомство не має на меті обмежувати права громадян на мирні зібрання. А все сказане – демонізоване марення.

«Право громадян на мирний протест — конституційна норма, яка не може бути звужена або заборонена жодними змінами до будь-яких законів. Усі демонізовані марення Шабуніна не вартують виїденого яйця», – заявив Шевченко.

Але на запитання, чи дійсно МВС пропонувало ті зміни, про які пише Центр протидії корупції, він ухилився від відповіді і зазначив, що відомство постійно пропонує зміни до українського законодавства, якісь Верховна Рада ухвалює, якісь — ні.