Міністр охорони здоров’я Максим Степанов не виключив можливість закупівлі російської вакцини від COVID-19. Це може статися у разі, якщо ВООЗ визнає її безпечною.

Про це Степанов заявив в ефірі телеканалу NewsOne.

«У нас є відповідна заява від росіян, що вони зробили вакцину, але ніяких підтверджень від міжнародних організацій щодо дієвості цієї вакцини і що вона безпечна – немає», – заявив він.

Степанов також додав, що закупівля вакцини в Росії можлива тільки в тому випадку, якщо її схвалить Всесвітня організація охорони здоров’я. Тобто, МОЗ допускає, що поставки вакцини проти COVID-19 можливі з будь-якої країни-виробника, не тільки Росії, якщо тільки підтвердиться, що препарат успішно пройшов усі стадії випробувань, і будуть докази його безпеки.

Варто нагадати, що раніше про можливість закупівлі російської вакцини «Супутник V» заявив народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Качура.

Проте в Офісі президента повідомили, що розглядають три варіанти отримання вакцини від коронавірусної інфекції, але всі вони виключають можливість поставок препаратів з РФ.

Президент Росії заявив про реєстрацію першої у світі вакцини проти коронавірусної інфекції – «Супутник V» 11 серпня. За його словами, препарат був розроблений у Національному дослідницькому центрі епідеміології та мікробіології імені Миколи Гамалії і пройшов всі перевірки.

Але керівник наукової експертизи російського проєкту Inbio Ventures Ілля Ясний заявив, що така реєстрація суперечить науковим та етичним нормам розроблення ліків, оскільки вакцину зареєстрували після випробування на кількох десятках людей і не проводили фінальної стадії клінічних досліджень. Тим більш, що у деяких волонтерів виявились побічні ефекти.

6 жовтня нардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук на зустрічі із своїм кумом – президентом Росії Володимиром Путіним – запропонував розглянути можливість потрапляння цієї вакцини в Україну. І Путін відповів, що це можливо.

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський назвав звернення Медведчука до Путіна цинічним.

Колишня в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун заявила, що неможливо перевірити якість і безпеку російської вакцини, оскільки виробництво розташоване на території країни-агресора.