Міністерство охорони здоров’я надало роз’яснення щодо поняття «громадське місце», де необхідно дотримуватись маскового режиму під час обмежувальних заходів через пандемію COVID-19 в Україні.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби уряду.  

У повідомленні вказується, що Кабінет міністрів України прийняв постанову №211 11 березня, згідно з якою МОЗ надає роз’яснення, що таке «громадське місце» і де необхідно носити маски чи респіратори у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції.

«Громадське місце – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони», – йдеться в повідомленні.

Крім того, до громадських місць віднесли:

ліфти і таксофони;приміщення та території закладів охорони здоров’я;приміщення та території навчальних закладів;дитячі майданчики; приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;під’їзди житлових будинків;підземні переходи;транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;приміщення закладів ресторанного господарства;приміщення об’єктів культурного призначення;приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів тощо.

Також вказується, що опосередковано громадські місця визначаються й у статті 178 Кодексу про адміністративні порушення:

вулиці;закриті спортивні споруди;сквери, парки;всі види громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення).

При цьому в МОЗ наголосили, що місцева влада може розширити перелік громадських місць. Наприклад, до них можуть віднести кінотеатри, ринки, заклади торгівлі як закритого, так і відкритого типу, прилеглу територію тощо.

«Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можна опинитися на території, яка підпадає під визначення «громадське місце», – зазначили у МОЗ.

Нагадаємо. Раніше ми писали, що чіткого визначення «громадського місця» у законі немає, тож у трактуванні цього поліцією та громадянами можуть виникати проблеми. Поліція може застосовувати трактування на свій розсуд і зробити тут не можна буде нічого.