Український віце-прем’єр-міністр Дмитро Кулеба, який займається питаннями європейської та євроатлантичної інтеграції, розповів, що до тих пір, поки Україна не досягне компромісу з Угорщиною, то змін у відносинах з НАТО можна не чекати.

«Я завжди дотримувався позиції, що з Угорщиною потрібно домовлятися. У нас набагато більше інтересів, які нас об’єднують, ніж роз’єднують. Я прийшов з цією позицією в уряд, я не один в уряді з цією позицією… Поки ми не вирішимо проблему з Угорщиною, на якісь зміни в НАТО розраховувати не варто», – заявив віце-прем’єр на зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

Також Кулеба зазначив, що Угорщину не можна вважати звичайним партнером у перемовинах, але «це не вороги, а партнери».

«Угорці кажуть так, що поки з Україною не домовляться, до тих пір вони не підуть на поступки по лінії НАТО», – заявив Кулеба.

Політик додав, щоб дійти до оптимального рішення з угорцями, Україні слід перейти до стабільного етапу перемовин.

«Безумовно, це не передбачає, що ми повинні все здати угорцям або сказати, що ми готові робити так, як вони хочуть, але шляхом певних взаємних поступок можна прийти до результату, який всіх задовольнить. І такі консультації всередині уряду у нас на різних рівнях відбуваються», – повідомив Кулеба.

До цього голова Міністерства іноземних справ Угорщини Петер Сійярто повідомляв, що коли Україна додасть зміни до мовного та освітнього закону, тоді Угорщина й припинить блокування її інтеграції до НАТО.