Верховний суд України дозволив Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) не додавати у назві належність до Росії та зберегти свою.

Про це йдеться в постанові суду.

Верховний суд України прийняв позицію попередніх інстанцій та залишив без задоволення касаційну скаргу Міністерства культу про перейменування УПЦ МП, яка повинна була вказати в своїй назві приналежність до Російської православної церкви.

«Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які встановили, що реєстраційним органам заборонені будь-які дії щодо внесення відомостей до ЄДР про Київську митрополію УПЦ і її структурних релігійні організації до вирішення цього спору по суті», ­– написано у документі.

Нагадаємо. 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, яким пропонується зобов’язати релігійні організації вказувати в своїй повній назві приналежність релігійної організації керівного центру, якщо він знаходиться за межами України – на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території.

В УПЦ МП заявили, що їхній центр знаходиться в Києві, а не в Москві, тож перейменовувати вони нічого не будуть. Церква подала заяву в Окружний адмінсуд Києва, який зобов’язав Мінкульт скасувати цей наказ з переліком церков, а перейменування УПЦ МП – призупинити.