На Луганщині скоро запрацює мінізавод із переробки молока замкнутого циклу. Роботи з відновлення цеху почалися ще у 2016 році під керівництвом «Агрофірми Привілля». Наразі на підприємстві тривають останні підготовчі до запуску роботи. За словами директора компанії Дмитра Оденчука, завод розпочне свою діяльність вже у вересні 2019 року.

Сучасне молочне виробництво повноцінно відповідатиме всім вимогам НАССР. Загальний розмір інвестицій в реконструкційні роботи цеху та придбання інноваційного обладнання сягнув приблизно 20 млн грн. Відповідно до програми підтримки сільського господарства від Уряду, мінізаводу були компенсовані 3 млн грн з державного бюджету.

Дмитро Оденчук прогнозує виробництво замкнутого циклу. На новому підприємстві будуть виготовлятись: молоко, кефіри, ряжанка, йогурти, сири та інші молочні продукти.

Головна мета сучасної ферми – довести українцям, що молочні продукти, мають бути не тільки смачними, але й корисними!

Підприємець зазначає, що фермерська діяльність такого типу є досить збитковою. Але, попри це, Дмитро наполегливо продовжує інвестування коштів у цю справу, заради збереження здоров’я співвітчизників та збільшення робочих місць у рідному Привіллі.

Наразі в ПСП «Агрофірма Привілля» утримує дві молочнотоварні ферми, які вміщують 350 голів дійного стада. На жаль, через низку причин господарство має позбутися однієї з філій на 250 голів найближчим часом.

За словами Дмитра Оденчука, місцеве самоврядування Привільської ОТГ не бажає прислухатися до прохань фермера, не дивлячись на те, що його господарство є одним з основних платників податків на цих землях. Лише за минулий рік було сплачено 85% податків до бюджету.

Справа в тому, що міська влада не погоджується ремонтувати дороги та посипати їх взимку, через що молоковози відмовляються їхати до Привілля. А дитячі садки не мають змоги продовжити робочий деньхоч би на годинку, через що місцеві жінки повинні поспішати за дітьми до садочку і відмовляються від гарного робочого місця.

Варто зазначити, що крім молочного заводу європейського зразка в «Агрофірмі Привілля» функціонує невеликий завод з переробки м’яса, що був створений за допомогою USAID.