Громадяни України, які ніколи і ніде не працювали, а також ті українці, які напрацювали нормативний трудовий стаж до 15 років, який дає право вийти на пенсію в 60 років, отримують однакові пенсійні виплати. І встановлені вони на рівні мінімального прожиткового мінімуму. Крім того, право на такі виплати вони отримують в різному віці.

Про це розповіла міністр соціальної політики України Марина Лазебна в ефірі «UA: Українське радіо».

«Це так раніше звана «соціальна пенсія» була мінімальною пенсією за віком. Її розмір прирівняний до розміру прожиткового мінімуму. Ось зараз це 1 712 грн», – повідомила міністр.

Вона зазначила, що вихід на таку пенсію відрізняється за віком.

«Наприклад, зараз пенсійний вік для чоловіків з повним стажем  – 60 років. А якщо у нього не вистачає стажу, то він може отримати таку «соціальну пенсію» лише в 63 роки», – пояснила Лазебна.

Водночас чиновниця зауважила, що причини, з яких людина недоотримала стаж, можуть бути різними.

Тож у разі, якщо людина взагалі не має будь-якого стажу і ніколи офіційно не працювала, то вона не буде отримувати пенсію – їй буде призначено соцвиплати, на які можна розраховувати лише з 65 років. Це своєрідна державна допомога людям, які не мають права на пенсію. І вона також дорівнює 1712 гривень.

«Але ми для таких людей не можемо робити якісні програми підвищення. Тому що люди пішли на пенсію за мінімальними параметрами. Зростання там буде дуже маленьке. Це просто мінімальна гарантія. Тому завжди краще йти на повноцінну трудову пенсію – вона щорічно індексується, до неї щороку йдуть доплати в залежності від стажу», – пояснила міністр.