Американське посольство опублікувало заяву до шостої річниці підписання Мінського протоколу, в якій закликає Російську Федерацію вивести з України озброєння та війська і повернути повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами.

Відповідну заяву оприлюднило посольство США у Фейсбуці.  

«У шосту річницю підписання Мінського протоколу ми закликаємо Росію повністю виконати свої зобов’язання, вивести з України зброю та сили, які вона очолює, та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами», – йдеться у заяві.

Дипломати наголошують, що підтримка суверенітету та цілісності України з боку Сполучених Штатів залишаються непорушними.

Варто нагадати, що 5 вересня 2014 року у столиці Білорусі Мінську на зустрічі Тристоронньої контактної групи було підписано попередній протокол до угоди про припинення вогню на Донбасі. Документ підписали представники України, Росії та ОБСЄ.

А вже 20 вересня було підписано меморандум з низки пунктів, зокрема про заборону на застосування всіх видів зброї та ведення наступальних дій, про обмін утримуваними особами, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні тощо.

Згідно з документом, сторони повинні були відвести свою важку військову техніку від лінії фронту на 15 кілометрів кожна, а уздовж всієї ділянки російсько-українського кордону мала працювати місія ОБСЄ.