Окупаційна російська влада систематично проводить в Криму заходи, спрямовані на пропаганду служби в ЗС країни-агресора серед дітей, починаючи з 7 років. Мінреінтеграції навело приклади…

Про це повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук у відповіді на інформаційний запит виданню ZMINA.

Мілітаризацію освіти як порушення прав дітей планують фіксувати в Центрі документування фактів порушень прав і свобод людини, де буде створено спеціальний реєстр, який згодом зможуть використовувати українські та міжнародні судові інституції.

«Створення відповідного реєстру дозволить сформувати та утримувати захищену, постійно оновлювану та доступну для запитів базу даних про порушення прав і свобод на тимчасово окупованій території у зв’язку зі збройною агресією та окупацією», – повідомила Голованчук.

У Мінреінтеграції вказують на проведення на півострові окупаційною російською владою різних заходів, які спрямовані на пропаганду служби в збройних силах країни-агресора серед учнів шкіл та студентів вищих навчальних закладів.

Так, наприклад, було створено осередок руху «Юнармія», який вже зараз налічує понад 600 тисяч кримських дітей. А залучають до таких осередків дітей, яким виповнилося 7 років.

При цьому, окупант фінансує всі ці осередки та рухи, але вони не є офіційно державними.

«Росія демонструє бажання координувати всі заходи «патріотичної» молодіжної політики на рівні формально недержавних організацій. Водночас вона використовує напрацьований інструментарій впливу на молоде покоління: проводяться масові заходи із «вшанування пам’яті», масові показові «прийняття присяги», – зазначається у відповіді.

Також вказується, що діти відпрацьовують навички бойових дій та вчяться поводженню зі зброєю.

«Будь-яка активність під егідою організації залучає школярів до культури поводження зі зброєю, регулярно проводяться військово-патріотричні ігри, реальною метою яких є набуття їхніми учасниками базових навичок військового вишколу і тактики бойових дій», – мовиться у відповіді відомства.

За даними Мінреінтеграції, окупаційна влада планує створити повноцінну військово-патріотичну і військово-спортивну програму: військові види спорту, де буде навчання військовій справі  – не лише складання і розбирання автоматів, а й курс молодого бійця зі стройової і вогневої підготовки з пневматичною зброєю. Діти вивчатимуть основи тактичних дій та військову історію РФ.

Нагадаємо. Про створення Центру документування порушень прав людини раніше повідомив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

«Це буде інституція безпосередньо під моїм міністерством», – сказав міністр.