Міністерство ветеранів анонсувало розробку нової процедури сповіщення близьких та рідних про смерть військового на фронті. Крім того, плануються зміни у Церемоніалі поховання військовослужбовців.

Про це повідомила міністр у справах ветеранів, окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда у своєму Фейсбук.

Вона висловила обурення ситуацією, коли про смерть військовослужбовця дізнаються з соціальних мереж. Наразі це є смерть українського бійця внаслідок вчорашнього загострення на Луганщині біля Золотого.

«Вчора загинув 22-річний воїн 72-ої бригади і вже за кілька годин інтернет замерехтів ім’ям та прізвищем юнака. З посиланням на «достовірні джерела», волонтерів та навіть нардепів. В мене питання – допоки родичі та близькі загиблих на фронті захисників будуть дізнаватись про свою особисту, приватну трагедію зі стрічок публічних новин та з телеекранів», – написала Коляда.

Чиновниця заявила, що Міністерство розробляє та унормовує Церемоніал поховання бійців, де будуть наведені правила сповіщення родин та упорядкування могил на алеях воїнів на кладовищах.

«Церемоніал – це спільне напрацювання з Інститутом національної пам’яті, де поєднані наші українські традиції та міжнародний досвід. Не родичі мають, попри горе втрати, опікуватися питаннями прощання із загиблим, а країна, за яку той віддав життя. В Церемоніалі передбачені всі деталі: труна, почесна варта, прапор, який наприкінці передається родичам і всі ті дрібні деталі, які мають бути дотримані при прощанні з українським воїном», – підкреслила вона.

І додала, що триває розробка «адекватного» процесу сповіщення родичів про їхню втрату.

Крім того, у планах Міністерства створення Національного кладовища та упорядкування поховань на військових алеях.

«Працюємо над створенням реєстру поховань, пам’ятників та меморіальних дошок, аби кожен бажаючий міг глянути на карту цих об’єктів, осягнути масштаб наших втрат та знати де і кому можна подякувати за Україну», – зазначила міністр.