Держдеп Сполучених Штатів Америки пропонує до 1 млн доларів винагороди за інформацію, яка допоможе заарештувати двох громадян України, яких розшукують за кіберзлочини.

Про це йдеться у заяві Держдепу, передає «Голос Америки».  

«Державний департамент США оголошує винагороду у розмірі до 1 млн за надання інформації, яка допоможе заарештувати та притягнути до відповідальності двох громадян України, Артема В’ячеславовича Радченка та Олександра Віталійовича Єременка, за участь у транснаціональній організованій злочинності, зокрема, кіберзлочинності», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у січні 2019 року влада США висунула звинувачення українським хакерам у зв’язку з їхньою участю в схемі обміну інформацією, отриманою шляхом проникнення в базу даних Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC).

Обвинувальний акт, поданий до окружного суду США в Нью-Йорку, Міністерство юстиції США, містить 16 пунктів і звинувачує Єременка та Радченка у шахрайській цифровій діяльності та змові для такої діяльності.

«Обвинувачення стверджує, що Радченко та Єременко зламали систему збору та аналізу даних (EDGAR) Комісії з цінних паперів та бірж (SEC) та викрали тисячі конфіденційних файлів, які потім продали для власної вигоди», – нагадує Держдеп.

Комісія після цього подала цивільний позов проти Єременка та ще кількох фізичних і юридичних осіб.

Винагороду за допомогу в пошуку хакерів пропонують у рамках TOCRP – Програми винагород у рамках боротьби з транснаціональною організованою злочинністю.

Зазначається, що вона, разом з аналогічною програмою для пошуку причетних до наркозлочинності, з 1986 року допомогла притягти до відповідальності більше 75 злочинців з усього світу. Інформаторам, які допомогли впіймати їх, Держдеп виплатив загалом більше 130 млн.