Канцлерка Німеччини Ангела Меркель та ЄС дійсно готуються «притягнути до відповідальності» уряд президента Росії Володимира Путіна через отруєння Олексія Навального. Водночас, ці «плани» можуть не «справити особливого враження» на Кремль і справжнє «слабке місце» Путіна не постраждає.

Про це повідомляє Bloomberg.  

Незважаючи на те, що санкції з боку ЄС є неминучими, самі дії ЄС передбачатимуть лише заморожування активів та заборони поїздок для російських чиновників. Такі санкції, звичайно, матимуть деякі негативні наслідки для Москви. При цьому практично завершений проєкт газопроводу «Північний потік-2» – справжнє «слабке місце Путіна» – швидше за все, «не постраждає».

Отруєння Навального вкотре нагадало про те, як Путін анексував Крим в 2014 році, та про деякі інші «агресивні дії» Росії. А у деяких німецьких політиків є чіткі підозри, що російський уряд був причетний до кібератаки на Бундестаг п’ять років тому.

Зараз висновок про те, що Навального отруїли забороненим нервово-паралітичним засобом «Новачок» покладає відповідальність на політиків ЄС щодо проведення необхідних дій.

«Будь-яке використання хімічної зброї є серйозним правопорушенням і не може пройти без наслідків», – заявив головний речник Меркель Штеффен Зайберт.

Після цього Меркель особисто відвідала російського опозиціонера в лікарні.

Але і попри впевненість німецьких чиновників у тому, що напад на Навального був замовлений «зверху», цього може бути недостатньо, щоб переконати їх застосувати більш рішучі дії у відповідь Росії. «М’який підхід» німецького уряду розчарував США.

Німеччина пообіцяла, що будь-які санкції проти російського уряду будуть запроваджені за погодженням з ЄС. При цьому європейські чиновники розмежовують справу Навального та отруєння в 2018 році колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля, оскільки напад Скрипаля стався в Британії, тоді як отруєння Навального сталося в Росії. Саме це може означати менш рішучу реакцію з боку ЄС, оскільки європейські чиновники прагнуть «калібрувати» свої дії.

Крім того, варто взяти до уваги і права вето щодо питань зовнішньої політики, яке мають усі 27 країн-членів ЄС. А це робить домовленість про санкції компромісним варіантом.

Суперечливий проєкт газопроводу «Північний потік-2» – це, мабуть, єдине «слабке місце» Путіна. Однак саме він має транспортувати російський газ безпосередньо до Німеччини. Проте канцлерка «зупинила бурхливі дебати» в Берліні щодо того, чи слід зупинити проєкт газопроводу. Меркель заявила, що рішення про санкції проти Росії повинні прийматися на рівні ЄС.

З того часу більшість німецьких урядовців фактично змирилися з тим, що газопровід «не постраждає». А міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр також висловився проти зупинки проєкту газопроводу.

«Потрібно зробити все, щоб Москва відчула наслідки за свої агресивні вчинки, але я проти того, щоб закривати проєкт газопроводу. Ми повинні запитати себе, чи дійсно ми зможемо обійтися без цього газопроводу», – сказав німецький політик Дітмар Войдке.

Меркель та лідери інших країн ЄС продовжують вимагати повного розслідування справи про отруєння Навального.

І тільки США можуть вдатися до більш жорстких заходів.