Співробітник Секретаріату Уповноважений ВРУ з прав людини, один із лідерів «УНА-УНСО» та ветеран АТО Ігор Мазур «Тополя» був переданий на поруки Генерального Консула України в місті Люблін.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала уповноважена ВР з прав людини Людмила Денисова.

«Суду про обрання запобіжного заходу Ігорю Мазуру не буде! Співробітника Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини передано на поруки Генерального консула України в Любліні», ― повідомила Денисова.

За її словами, на час очікування та розгляду екстрадиційного запиту Мазур проживатиме в Генеральному консульстві. Вона на також наголосила на тому, що люди, які займаються поверненням Ігоря додому зроблять усе можливе, аби він не став жертвою помсти Росії.

Денисова підкреслила, що спільні зусилля, суспільна підтримка та резонанс в інформаційному просторі мають допомогти зруйнувати ворожі плани та якнайшвидше повернути Мазура на Україну.

Також про скасування суду над Мазуром на своїй сторінці у Твіттер повідомив посол України у Польщі Андрій Дещиця. Він написав, що прокурор задовольнив клопотання. Ветерана АТО «Тополю» відпустили на волю та передали на поруки українським консулам.

Яценюк, Чубаров, Карпюк…

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко раніше повідомляв, що на Ігоря Мазура, який був затриманий у Польщі, РФ виставила не червону картку Інтерполу, а спеціальне циркулярне повідомлення, котре поширюється тільки на окремі країни.

Посадовець розповів, що російська сторона, надіслала до Польщі спеціальний циркуляр для затримання українського ветерана війни з РФ «унсовця» Ігоря Мазура з позивним «Тополя». Шевченко звернув увагу на те, що у подібних випадках необхідно виставляти червону картку Інтерполу, яку одразу стає видно українським поліціянтам та прикордонникам, якщо ця людина перетинає кордон. Спеціальне циркулярне повідомлення, зазначив директор департаменту комунікацій МВС України, прирівнюється до оперативного орієнтування про затримання, яке розповсюджується між певними країнами. Шевченко вважає, що такий спосіб Росії у наданні оголошення у розшук ветерана, є зловживанням Статутом Інтерполу. У МВС не виключають, що затримання Ігоря Мазура може бути підтвердженням агентурної мережі російської сторони.

Варто зазначити, що Ігор Мазур «Тополя» є активістом та учасником Революції Гідності. У 2014 році він керував «Правим сектором» у Київській області та був начальником штабу 24 сотні Самооборони Майдану. Добровольцем відправився в зону проведення АТО й почав воювати з травня 2014, до лав ЗСУ приєднався у 2015. Активну громадську діяльність після демобілізації продовжив, ставши головою партії УНА-УНСО та заступником головного командира УНСО. Ігор Мазур має державні нагороди за захист незалежності та суверенітету України. Наразі він є помічником народного депутата України та головним спеціалістом Офісу Уповноваженої ВРУ з прав людини.

Шевченко нагадав про подібні оголошення в розшук на Арсенія Яценюка та Рефата Чубарова, зазначивши, що період, яким апелює Росія для звинувачення Мазура, охоплює 1994-2000 роки (це час чеченських війн). Кримінальне провадження, по якому ведеться «розслідування» і сталися «злочини» датуються 2014 роком, коли російська сторона вже затримала діяча Миколу Карпюка, представивши до вини ті ж самі «звинувачення». І тільки у 2019 році у Польщу було направлене циркулярне орієнтування на Ігоря «Тополю». У МВС припускають, що хтось з оточення Ігоря міг надати російським спецслужбам інформацію про його візит у листопаді до Польщі. Після такого інформування і було швидко надіслано повідомлення у розшук та про необхідність його затримання, вважають українські поліціянти.

Шевченко пояснив, що обізнаність МВС про розшуки через картки у базі Інтерпол, допомагають швидко виявити сфальсифіковані справи та роз’яснити безглузді позиції російської сторони. Посадовець зазначив, що механізм захисту українських громадян від подібних сфальсифікованих звинувачень є, але, якщо використовуються псевдозаписи через приховані механізми оголошення у розшук, ризик бути незахищеним збільшується. Так сталося і з Ігорем Мазуром.

Українським громадянам, зокрема ветеранам війни з РФ, та усім, хто відчуває ризик бути затриманими у третіх країнах за такими запитами затримання від Росії, треба уважно і дуже ретельно планувати закордонні подорожі та розповсюдження інформації про це, наголосили у відомстві. МВС готові надати необхідні роз’яснення при потребі що до цього, зауважив Шевченко.

Нагадаємо. Перед тим, як відпустити Ігоря Мазура на поруки генконсула України віце-спікер Сейму Польщі Малґожата Ґошєвська запевнила, що затримання є «виключно технічним» кроком Польщі і пообіцяла, що активіста і ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура не екстрадують до Росії.