Статтю для докторської дисертації в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета проаналізували вчені-активісти. У ній виявили майже 90% плагіату, а переписує він у своїй роботі текст статті російської професорки.

Про це йдеться на сайті «Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях»

Зазначається, що стаття має назву «Шкарлет С. М. Теоретичні основи формування економічної безпеки підприємств//Сіверянський літопис. – 2007. – №4. – С. 161-171».

У ній виявлено «суцільний плагіат» з двох джерел:

Гончаренко Л. П. Процесс обеспечения экономической безопасности предприятия // Справочник экономиста, 2004, №12

Економіка підприємства: Підручник / За ред. С. Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 1999.

Дослідники наводять приклад: у другому абзаці в статті написано «Фахівці зазначають [7], що широкий спектр…», тобто Шкарлет спочатку правильно посилається на інших науковців. Однак далі він пише: «Таким чином, у сучасних умовах…».

«Це означає, що читач має тепер прочитати власні висновки, зроблені саме Сергієм Шкарлетом, а не кимось іще. Але це не так – насправді Шкарлет переписує текст статті російської професорки Людмили Петровни Гончаренко (у перекладі українською), надрукований у 2004 році, і цієї роботи у переліку літератури в статті Шкарлета немає», – пишуть науковці.

Крім того, вони вказують, що основний матеріал статті Шкарлета викладений на с. 163–170.

«Збіги з чужими працями виявлені на с. 164–170, тобто на 7 сторінках з восьми, що становить 87,5%. Що цікаво, ректор Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права з 6-річним стажем, та ще й професор указує у своїй науковій статті сайт студентських рефератів як джерело», – додають вчені.

У порівняльних таблицях, які були опубліковані, прямий плагіат позначено жовтим кольором, бірюзовим – синоніми та перефразування.