Не є секретом, що після повернення з війни багато хто з ветеранів не може знайти себе у мирному житті та повернутись, наприклад, до справ, якими займалися до військової служби. Для тих, хто хоче змінити своє життя й опанувати нову професію або вивчити англійську мову, є добрі новини.

Про них розповідає АрміяInform.  

Так, Громадська організація учасників бойових дій Одещини Veterans Hub Odesa за підтримки міжнародних партнерів організовує безкоштовний курс із вивчення англійської мови для ветеранів АТО/ООС, добровольців, членів родин загиблих героїв міста Одеси та Одеської області.

«Для формування оптимальних за кількістю і рівнем знання англійської мови навчальних груп представники організації пропонують охочим пройти тест за посиланням https://studyeng.com.ua/test та завантажити скріншот результату у дану форму. Тест покаже, яким  рівнем знань англійської мови ви дійсно володієте та визначить з якого рівня вам слід розпочати навчання», – йдеться в повідомленні.

Вказується, що кількість учасників курсу обмежена.

«Важливим в ухваленні рішення щодо  участі у курсі буде додаткова мотивація, пов’язана з необхідністю отримання професії чи заняття, які потребують володіння англійською мовою», – вказують організатори.

Також нагадується, що ГО Veterans Hub Odesa надає учасникам бойових дій, вимушеним переселенцям, родинам загиблих, полонених воїнів російсько-української війни безкоштовні юридичні послуги та консультації. Крім того, допомагають розібратися в тонкощах отримання землі, виплат і пільг, а також служби за контрактом в ЗС України, зорієнтують у пошуках роботи.

А в департаменті соціального захисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації пропонують оволодіти новою професію за рахунок держбюджету – на це виділили 2,5 млн грн.

Зазначається, що цього року 184 учасники АТО/ООС з Дніпропетровщини вже уклали договори на навчання в автошколах і закладах професійно-технічної освіти.

До кінця 2020-го долучитися до освітньої програми зможуть ще понад 100 ветеранів.

«В Україні діє програма професійної адаптації учасників бойових дій. Ветерани можуть пройти курси підвищення кваліфікації або навчання у професійно-технічних закладах. Безоплатно опанувати, зокрема, професії водія, охоронця, електрогазозварника, токаря чи слюсаря. Кошти на навчання виділяє держава, — розповіли в департаменті соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА.

Наразі найбільш популярною професію є водій.

Вказується, що навчання триває до 12 місяців. А після завершення курсу випускники отримають свідоцтво про присвоєння або підвищення робітничої кваліфікації.