Ексгенеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що в Україні все розвертається назад, в часи Януковича. І навів приклади.

Відповідними думками Луценко поділився у своєму Фейсбуці.  

Він написав, що сьогоднішні часи в Україні нагадують йому фільм «День сурка».

«Є чудовий американський фільм «День сурка» У мене враження, що ми живемо в країні сурка. На жаль, усе розвертається назад, в часи Януковича. Коли я дивлюся ваш канал, або інші канали, я бачу оцей цикл сурка», – написав він.

На його думку, країну щодня «занурюють назад до часів Януковича» і навів приклади.

«Подивіться, що ми бачимо зараз в темах. Зняття Пристайка, який смів голосно говорити про вступ до Євросоюзу і НАТО. Ми бачимо банкрутство «Енергоатому» як підрив енергетичної незалежності. Ми бачимо, як спецназ ДБР вривається в музей, а слідчі переслідують «Довженко-Центр». Бачимо підготовку до подачі води окупантам в Крим. Ми є свідками розростання фінансової дірки в Держбюджеті і наступу на підприємництво.  Ми чуємо про призначення Міністром освіти вірного партії регіонів. Щодня країну занурюють назад до часів Януковича», – написав Луценко.

Колишній генеральний прокурор України пригадав часи, коли мільйони людей важко та з помилками, але прагнули до якихось великих цілей.

«Ми йшли до членства в Євросоюзі. Ми хотіли членства в НАТО. Ми йшли за незалежною церквою. Ми реалізовували децентралізацію, коли половина держбюджету була передана містам. Ми вводили масу антикорупційних заходів. Ми відроджували українську мову і культуру. Сьогодні країна не живе великими цілями», – нагадав він.

Луценко підкреслив, що сьогодення – капітуляція з боку української влади.

«У мене таке враження, що сьогоднішня політика нинішньої влади має один секрет: вони роблять так, щоб сьогоднішній капець робив вчорашній капець меншим, тобто кожен день збільшуються неприємні речі, які загрожують державності України», – написав він.

Ексгенпрокурор наголосив, що Україна потребує змін, а їхнім індикатором є вибори. І додав, що у разі, якщо «ви не згодні з політикою, яка зараз відбуваються в країні – з розгромом економіки, з фінансовою катастрофою, з радикальною зміною зовнішнього курсу, з капітуляцією тощо – просто не давайте голоси «зеленим».

«Якщо гарант прокинеться на другий день після виборів, вийде з «теплої ванни» з підкорегованими результатами соцопитувань, які йому дають, і раптом усвідомить, що у «зелених» немає жодного мера обласного центру, що у них є 15-20 відсотків депутатів місцевих рад з усього масиву, от тоді, можливо, почнеться суспільна дискусія  – як правильно будувати країну», – написав він.

Крім того, за його словами, одних лише зусиль «Європейської солідарності» п’ятого Президента України недостатньо, тому що «Порошенко та «ЄС» одні не здатні добитися такого результату». Тож, на його думку, потрібно створювати нові точки альтернативи до діючої влади.

«Національно-демократичні сили – замість того, щоб гризтися в парламенті, хто як голосуватиме за те чи інше питання, мають об’єднуватися. Місцеве самоврядування – замість того, щоб виживати по одному ціною передачі комунальних грошових потоків нагору, мають об’єднуватися. Представники малого та середнього бізнесу також мають об’єднуватися. Ці три складові восени можуть показати, що країна проти нинішньої ситуації в країні. Це моє кредо на нинішній рік», – резюмував Луценко.