Кабмін скасував своє рішення про зниження ціни на газ для Луганської електростанції. Області знову загрожує відключення електроенергії.

Свою стурбованість висловив директор департаменту ЖКГ Луганської обладміністрації Віталій Сурай. На його думку, непослідовні дії українського уряду загрожують енергобезпеці регіону.

«У нас сьогодні є ризик зупинки Луганської ТЕС. Рішення, що зниження ціни на газ для станції може не бути, нам незрозуміле. Якщо зниження ціни для станції не буде, то у нас в області є проблема стабільності енергопостачань, загроза енергетичної безпеки», — зазначив пан Сурай.

Кабмін прийняв рішення про впровадження зниженої ціни для електростанції 14 серпня. Однак впровадження спеціальної ціни було скасовано вже наступного дня.

Для стабілізації ситуації в регіоні необхідно терміново розпочати розбудову енергетичної інфраструктури. Пріоритетним є будівництво підстанції у Кремінній. Поки що область живиться лише від однієї лінії — від міста Щастя. У разі виведення її з ладу, область залишиться повністю без світла. Для розв’язання цієї проблеми «Укренерго» затвердив інвестиційну програму на будівництво у Кремінній підстанції. Її планують ввести в експлуатацію навесні 2020 року.

Також необхідно будувати залізничні колії, щоб Луганська ТЕС знову змогла отримувати вугілля.

«У нас потрібно близько 40 кілометрів побудувати, але немає навіть проєкту. Губернатор поставив це питання, але ми всі розуміємо, що за місяць воно ніяк не вирішиться», — сказав пан Сурай.

Нагадаємо. З 29 липня Луганська ТЕС була вимушена перейти на використання газу у зв’язку з введенням Росією обмеження на поставки вугілля до України. Однак, собівартість виробництва електроенергії з використанням газу не покриваються поточними тарифами на електроенергію. Через це Луганська адміністрація звернулась до Кабміну з проханням встановити пільгову ціну на газ.