У США заявили, що український літак був помилково збитий зенітною ракетою Ірану після атаки країни на американські військові бази в Іраку.

Про це з посиланням на офіційних осіб повідомляє CBSnews.

У повідомленні йдеться про те, що американська розвідка вловила сигнали включення радара, а супутник виявив інфрачервоні спалахи двох пусків ракет, ймовірно, SA-15. Незабаром з’явився ще один інфрачервоний сигнал, але вже від падаючого літака.

Версію з іранською ракетою підтвердили в Пентагоні і на це вказує американський Newsweek. Начебто ППО країни були активними після обстрілів баз США в Іраку.

Newsweek вказує на трьох чиновників Пентагону, які стверджують, що літак був збитий створеним в Росії зенітно-ракетним комплексом Tор-M1, відомого НАТО як Gauntlet, і двоє з них вважають, що інцидент стався випадково.

Також джерела повідомили, що протиповітряна оборона Ірану, ймовірно, була активна після ракетного обстрілу країни, викликаного ліквідацією США минулого тижня командувача загонами «Кудс» КВІР Ірану генерал-майора Касема Сулеймані.

Президент США Дональд Трамп висловив сумніви в тому, що Boeing 737 компанії МАУ зазнав аварії через механічну неполадки.

«У мене є підозри… Він летів досить небезпечним районом. Хтось каже, що це технічна несправність. Я особисто навіть не думаю, що таке питання може стояти», – сказав він.

If someone can find a clip of Trump scratching his face with his middle finger when he’s not talking to uppity women or about Democrats, please let me know pic.twitter.com/qybvc4QENq

— Aaron Rupar (@atrupar) January 9, 2020

Однак в Ірані раніше на офіційному рівні спростували цю версію. В комісії з авіаційних подій запевнили, що не було виявлено ніяких не пов’язаних із літаком деталей, у тому числі і ракет. А фото, яке поширили в мережі, він назвав фейком.

Глава Управління цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде відповів на твердження в США про те, що український літак близько Тегерана могли збити ракетою помилково.

«Якщо ракета або реактивний снаряд потраплять в літак, буде вільне падіння», – сказав він.

Він додав, що після зльоту літак ще летів п’ять хвилин, і «пілот намагався повернутися в аеропорт, але йому це не вдалося».

«Як літак може бути збитий ракетою, а потім пілот намагається повернутися в аеропорт?» – задав питання Алі Абедзаде.

Зауважимо, раніше в РНБО припустили, що катастрофа була викликана влучанням у літак російської ракети з комплексу ТОР.

Нагадаємо. Український пасажирський літак Boeing-737 авіакомпанії «МАУ», який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився вранці 8 січня 2020 року після зльоту з тегеранського аеропорту ім. імама Хомейні. На борту перебували 167 пасажирів і дев’ятеро членів екіпажу. Всі вони загинули.

В Ірані відмовились передавати «чорні ящики» Україні та США (виробник) та заявили, що не визначили країну, яка отримає їх для дослідження причин катастрофи.

Слідчі Ірану у цій справі зазначили, що знайшли обидва «чорні ящики», проте вони отримали пошкодження і частина записів на них втрачена.