Інститут молекулярної біології і генетики НАН України розробив першу тест-систему: уряд планує закупити в українських виробників 20 тисяч тест-систем. Цієї кількості має вистачити для перевірки приблизно 2 мільйонів людей на інфікування коронавірусом.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1»

За словами міністра, Інститут молекулярної біології і генетики НАН України вже розробив першу тест-систему. Оскільки вона орієнтована на проведення наукових досліджень, в першу чергу, то лікарям буде «досить важко» використовували її у повсякденній роботі.

«Тому вітчизняні виробники які готові і здатні це робити, використовують розробки науковців і переводять їх у серійне виробництво», — розповів Ляшко.

Він наголосив, що фінансування урядом вже передбачено і воно дозволить з понеділка, 6 квітня, закуповувати тест-системи у вітчизняних виробників.

«Це буде 20 тисяч тест-систем, кожна з яких дозволить провести орієнтовно 90-100 досліджень. Загалом у вітчизняного виробника ми закупимо тестів для проведення досліджень приблизно 2 млн пацієнтів», — додав він.

Заступник очільника МОЗ запевняє, що такої кількості тестів вистачить, аби «пережити пік хвороби».

Варто додати, що в Інституті молекулярної біології та генетики ще 1 квітня заявили про готовність виробляти ПЛР-тести на коронавірус. Вони наголосили, що вітчизняні тести дешевші у собівартості та їх не треба везти з-за кордону. Однак замовлення від держави поки на було.