Резонансне рішення винесене апеляційним судом Києва. Судді звільнили з-під арешту Шаповалова Віктора, який був командиром роти міліцейського батальйону особливого призначення «Беркут» і якого звинувачують в тому, що він перевищив службові повноваження і владу в день 18 лютого 2014 року під час протестів на Майдані.

Більш докладно про це йдеться в повідомленні на сторінці «Адвокатської дорадчої групи» у Фейсбук.

Як зазначається, було прийнято рішення про пом’якшення запобіжного заходу Шаповалову – відтепер він буде перебувати під нічним домашнім арештом (з 22 і до 6 години ранку) і без браслету.

Шаповалов перебував під вартою з 2015 року, а обвинувальний акт було передано до суду у листопаді 2016 року. Оскільки рішення було прийнято згідно з частиною 5 статті 72 Кримінального кодексу України, то виходить, що обвинувачений провів під вартою «9 років» (адже відповідно до закону Савченко день вважається за два) з 10 років максимально можливого тюремного терміну, згідно злочину, в якому обвинувачується Шаповалов.

Крім того, суд, згідно з повідомленням адвокатів, не інформував ні потерпілих, ні їхніх представників про апеляційну скаргу Шаповалова.

«Показово, що Суд не повідомляв ані потерпілих, ані їхніх представників про подану захистом Шаповалова апеляційну скаргу на останнє продовження тримання під вартою Шаповалова Подільським судом 22 жовтня 2019 року та дату її розгляду в апеляції»,– написано у повідомленні.

Цікавий і той факт, що у справі Шаповалова досі триває допит потерпілих. Вказується, що у справі йдеться про кількість у 108 людей.

Самі ж «засідання в Подільському суді часто зриваються через неявку захисників Шаповалова, яких в нього троє».