Україна фактично є полігоном для використання кіберінструментів Росією. За роки гібридної агресії вже є унікальний досвід з протистояння ним і знання, тож є чим ділитися і чому навчити.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у зверненні до Ради Безпеки ООН під час неформального відкритого засідання РБ ООН за формулою Арріа на тему «Кіберстабільність, запобігання конфліктам та зміцнення спроможностей», передає УНН.  

Кулеба нагадав, що вже 6 років Росія використовує Україну як полігон для випробовування кібер-атак. Через це Україна переосмислила стратегію кібербезпеки та вже має досвід у боротьбі з нею.

«Як ви всі знаєте, з 2014 року Україна стикається з гібридною агресією Російської Федерації, яка використовує інформаційно-комунікаційні технології як один із її методів гібридної війни. Ми — країна, де Росія випробовує нові кібер-війни проти нас, і колись одна гібридна війна змусила нашу країну переосмислити нашу стратегію кібербезпеки», — сказав Кулеба.

За його словами, лише протягом 2019 року відповідні органи України виявили та негайно відреагували на понад 1 500 кібер-інцидентів на критично важливих інфраструктурних об’єктах. Водночас, він нагадав, що й інші західні країни також зіткнулися з ворожою кібер-поведінкою Росії і вважають Кремль відповідальним за руйнівні кібератаки. Тож Україна, яка має унікальний практичний досвід та знання, готова ними поділитися.

«Ми усвідомлюємо, що використовуючи інформаційні комунікаційні технології як політичний інструмент, Росія бере участь у ряді кібер-операцій, спрямованих на дезінформаційну кампанію, втручання у суверенні виборчі процеси, кібер-шпигунство та кібер-атаки на критичні інфраструктурні об’єкти у ряді країн Європи і за її межами. Я хотів би підкреслити, що Україна, яка фактично є полігоном для використання кіберінструментів для цілей військових формувань, має унікальний практичний досвід нейтралізації кібератак, який може бути корисним для країн-партнерів. Ми пропонуємо вам свій досвід та знання», – сказав міністр.