Україна заздалегідь знала про переговори заступника голови Адміністрації президента Росії Дмитра Козака в Берліні щодо врегулювання на Донбасі. І стосувалося це, насамперед, розширення представництва ТКГ за ініціативою України.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у коментарі РБК-Україна.

Кулеба підтвердив, що Козака запрошували на переговори до Берліну у зв’язку з активною ініціативою української сторони щодо підвищення рівня представництва Тристоронньої контактної групи. А також через відсутність прогресу у виконанні Мінських домовленостей.

Він, як і Козак, заявив про новий конструктив і поштовх.

«Вочевидь, справа зрушить з місця, якщо буде конструктивна взаємність з боку Росії. Тому і знадобилася берлінська зустріч. До речі, саме за цією логікою мій німецький колега міністр Маас (голова МЗС Німеччини, – ред.) зміг після моєї з ним розмови залучити до переговорів у нормандському форматі голову МЗС Росії Лаврова. Україна знала про цей візит Козака заздалегідь і знатиме про те, як він пройшов. У нас з партнерами діє правило – ми нічого не вирішуємо за спиною один у одного. Тому ні про які ігри за нашою спиною не йдеться», – заявив Кулеба.

Водночас, варто зазначити, що Німеччина офіційно не прокоментувала ані перебігу, ані результатів переговорів. Проте пояснила, як Козак зміг відвідати Німеччину попри те, що був включений до санкційних списків: для нього зробили виняток через статус парламентера по Україні.

Дмитро Кулеба висловив вдячність Німеччині за пошуки конструктиву, однак також не пояснив, чому Козак сам шукає можливостей зустрічей з Німеччиною та Францією саме наодинці, а не в онлайн-режимі.

Нагадаємо. 13 травня Дмитро Козак прибув до Берліна на переговори без участі української сторони з помічником німецького канцлера Ангели Меркель. За підсумками він заявив, що консультації з представниками німецького уряду дадуть додатковий імпульс нормандському формату.