Справу щодо конституційності закону розглянуть у закритому режимі.

Про це свідчить порядок денний засідання КСУ, опублікований в суботу, 31 жовтня.

3 листопада Конституційний суд України в закритому режимі розгляне справу про конституційність закону про мову.

«Продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України Про забезпечення функціонування української мови як державної (закрита частина пленарного засідання)», – йдеться в документі.

Нагадаємо. 7 липня 2020 року Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд справи про конституційність закону про мову.

Один з авторів подання, нардеп 7-8 скликань від «Опозиційного блоку» Олександр Долженков заявив під час засідання, що закон був ухвалений з порушенням процедури, а також дискримінує нацменшини.

Автори конституційного подання вказують, що тодішній Голова ВР Андрій Парубій порушив процедуру розгляду законопроєкту, а також говорять, що під час ухвалення закону про мову нібито було порушено вимоги особистого голосування народних депутатів. Зокрема, закон ухвалили за підтримки 278 народних депутатів, але серед тих, хто проголосував, 22 народні депутати не були зареєстровані того дня під час письмової реєстрації у Верховній Раді (голосували тільки їхні картки).