У звіті КРЦ поінформував Верховного комісара ООН з прав людини про стан та особливості водного балансу Криму до окупації і після, про кількість водних ресурсів і потреби населення півострова.

Про це йдеться на сайті Кримськотатарського ресурсного центру.  

У документі наводиться опис численних фактів порушення окупантами водного балансу півострова. Крім того, нагадується обов’язок держави-окупанта – Російської Федерації – забезпечувати населення півострова водою, відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року.

Наголошується також, що господарська політика РФ в Криму від моменту окупації у 2014 році будувалася не на наявних водних ресурсах півострова, а на очікуванні подачі води Північно-Кримським каналом.

«Для цього влада РФ планувала укласти угоду з Україною, яка контролює Північно-Кримський канал. Намагаючись досягти угоди, влада РФ використовували такі методи: шантаж, тиск, спроби підкупу посадових осіб, а також погрожували ескалацією російської агресії з подальшим захопленням частини Херсонської області та встановленням повного контролю Російською Федерацією над Північно-Кримським каналом», – наголошується в звіті.

Читайте також: У Криму військові перекрили річку і качають воду у Симферополь (фото)

Вказано також, що за цей час окупації Росією було протиправно збільшено населення з 2,5 мільйонів не менш ніж до 3,5 мільйонів осіб, зокрема шляхом формування численних військових підрозділів, силових структур, масового переселення чиновників, а також сприяння ініціативному переселенню громадян РФ у Крим з неблагополучних регіонів Росії.

«Дана демографічна політика є грубим порушенням вимог IV Женевської конвенції, і при цьому вона не враховує обмеженість водопостачання Криму», – підкреслює КРЦ.

Правозахисники вказали у звіті і про регулярні військові навчання на півострові, які вимагають використання додаткових водних ресурсів.

Проінформували про будівництво та ведення в експлуатацію численного багатоповерхового житлового фонду, запуск нових виробничих потужностей, про руйнування та кар’єрні розробки на будівельні матеріали північної частини Кримського гірського масиву.

Кримськотатарський ресурсний центр наголосив, що саме мілітаризація, нераціональна господарська та демографічна політика окупаційної влади негативно вплинула на водний баланс Криму. Тож саме Росія несе повну відповідальність за кризову ситуацію в сфері кримського водокористування.