На засіданні Ради щодо поліпшення інвестиційного клімату в Криму, яке відбулося 12 серпня цього року, Георгій Мурадов ― заступник голови Ради міністрів та «постійний представник Криму при президентові Росії» заявив про пропозицію до керівництва Кремля розпочати «перемовини з українською владою про допуск вод Дніпра до анексованого Криму».

Російський чиновник у своєму звернені зазначив, що хотів би ініціювати переговорний процес з українською стороною про допуск води до півострова.

«Це не вода річки Дніпро, що належить Україні, це наша вода, що надходить з території Росії», ― наголосив він.

На думку Мурадова, почати переиовини потрібно для того, щоб вирішити ряд важливих питань на півночі Кримського півострова.

У відповідь на таке зухвале звернення представник президента України в АР Крим Антон Кориневич зауважив, що усі претензії держави-окупанта не мають жодних законних підстав. А також висловився з приводу дніпровської води:

«Крим не є територією Росії. Півострів є територією України. Тому всі питання, пов’язані з Кримом, може ставити лише держава-суверен, тобто Україна. Прісної води для населення Криму, за всіма підрахунками, вистачає. Загалом, саме країна-окупант має відповідати за забезпечення необхідними ресурсами окупованої території».

Керівник Меджлісу Рефат Чубаров також виступив із заявою:

«Навіть і не думайте розглядати тему водопостачання, енергопостачання та відновлення залізничного сполучення між Кримом та Україною поза темою безперечної та цілковитої деокупації півострова».

Нагадаємо. Припинення водопостачання дніпровських вод до Криму відбулося ще у березні 2014 року. А наприкінці 2015 року активісти організували товарну блокаду анексованого півострова та домоглися повного припинення енергопостачання.