Перший президент України, глава її делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук вчергове поспілкувався з російськими пропагандистами та поділився планами щодо ОРДЛО та переговорів з «владою Л/ДНР».

Інтерв’ю він дав журналістам «RT на русском».

За його словами, не потрібно вести ніяких дискусій та когось звинувачувати. Треба йти до миру.

«Ми повинні вносити пропозиції, які є реальними й відповідають українським Конституції, законодавству. Не вступати в якісь непотрібні дискусії, не звинувачувати одне одного, а домагатися найголовнішого – миру», – сказав він.

Кравчук розповів, що для цього необхідні практичні кроки, тобто такі, щоб люди в ОРДЛО відчули, що «наші пропозиції стосуються їхнього безпосередньої життя».

Перший крок – об’єднати за допомогою вільної економічної зони ОРДЛО та вільні частини Донецької та Луганської областей.

Більш того, він згадав, що вже хотів таке зробити саме для цих регіонів ще у 1993 році. Тоді він вносив таку пропозицію і були пілотні рішення про введення економічної зони в цих областях. Тож «маленький досвід» у цьому питанні в нього є.

«Запропонувавши вільну економічну зону, ми одразу залучимо людей до роботи, інвестиції, почнеться безпосередня участь влади, громадських організацій. Всі, хто працює в цій економічній вільній зоні, відчують необхідність своєї участі. Тому що від цього залежить їхнє життя. Але найголовніше – вони побачать, що життя почне змінюватися, припиняться загальні розмови про те, хто і що підписував чи ні», – каже Кравчук.

Глава української делегації в ТКГ наголошує, що зараз наша країна знаходиться в стадії необхідності переходу від слів до діла.

«Не говорити про труднощі й складнощі – вони є і були, а вирішувати разом, домовлятися конкретно і з конкретними людьми. Компроміси, пропозиції. Тобто не треба боятися сьогодні якихось рішень, які комусь можуть сподобатися або ні. Головне, щоб вони відповідали інтересам людей», – сказав він.

Щодо можливості обговорити такі кроки та пропозиції у прямому діалозі з так званою «владою Л/ДНР», то Кравчук каже, що у нього «поки що не було» (такої можливості, – ред.).

Але це можливо, якщо сторони «йтимуть назустріч одна одній».

«Поки це наші пропозиції, вони виникли буквально декілька днів тому. Але дуже багато людей хочуть долучитися до цієї роботи на громадських засадах, за велінням душі й серця. Ми сподіваємося, що така хвиля ініціатив, інтересів, вирішення реальних потреб людей, а не загальні розмови, – зможуть дати результат. Якщо, звичайно, будемо йти назустріч одне одному», – резюмував Кравчук.