Перший президент України Леонід Кравчук, якого з подачі президента Зеленського пророкують як найбільш ймовірну кандидатуру на роль голови ТКГ у Мінському процесі, закликає не лякатися слів про “заморожений конфлікт”.

Своє бачення ситуації з врегулювання російської агресії на Донбасі він виклав в інтерв’ю “Апострофу”.

“Якщо це припинення вогню вважатимуть замороженим конфліктом – то нехай. Не треба цього слова лякатися. Головне припинити вогонь і почати вирішувати питання, які там гострі”, – відповів Кравчук на питання про те, чи краще заморозити конфлікт на Донбасі або зберегти його в поточному стані.

В той же час, перший президент впевнений, що для відновлення нормального життя на окупованих нині Росією територіях доведеться докласти зусиль.

“Автоматично відтворити життя таким, як воно було раніше, мабуть, не вдасться. Якісь зміни потрібно буде вносити, якісь корективи, більше якихось свобод, якихось особливостей. Я не кажу про особливий статус, а про особливу форму управління. Треба думати і шукати, але на самому початку треба припинити вогонь”, – наголосив він.

У питанні проведення місцевих виборів в окремих районах Луганської та Донецької областей ще нічого не вирішено, тому потрібно все докладно обговорювати.

“Зараз є Росія, ОБСЄ, висновки, які ми зробили з цього. І треба сідати разом і думати, як реально провести вибори. Хай мені хтось доведе, що можна провести вибори, не маючи української влади, українського прапора – нічого українського, а вибори мають бути за законом України. Хто буде контролювати їх, якщо туди нікого не допускають? Це серйозні речі. Не можна так, з пилу-жару – написали і давайте виконувати. Написати легше, ніж виконувати. А щоб правильно все прописати, треба думати про те, що буде завтра”, – вважає Кравчук.

Одним з можливих компромісів для України в Мінських перемовинах досвідчений політик вважає варіант створення вільної економічної зони для захопленого зараз агресором регіону.

“Один із компромісів – створення вільної економічної зони для цього регіону. Може, й для інших. Для того, щоб урівноважити ситуацію і після втрат, які там були – і людських, перш за все, і матеріальних, руйнації, розрухи – дати можливість людям відновити своє життя, жити нормально, лікуватися і отримувати все, що потрібно для людини”, – розмірковує Леонід Кравчук.

І жодні компроміси, на його думку, неприпустимі, коли мова йде про незалежність нашої держави.

“Коли йдеться про кордони, суверенітет, втрату незалежності або територіальної цілісності – ці питання не обговорюються”, – наголосив перший президент.

В інтерв’ю Леонід Кравчук сказав, що питання про призначення голови Тристоронньої контактної групи буде вирішуватися сьогодні на зустрічі.