Провести інспектування українських позицій поблизу населеного пункту Шуми вимагав помічник президента РФ Володимира Путіна Дмитро Козак.

Про це розповів голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук під час відеовключення в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна».

Вимоги він озвучив під час відеоконференції, яка відбулася 9 вересня.

«9 вересня, як реакція на всі ці події (на погрози Пушиліна зруйнувати позиції ООС біля Шумів – ред.) відбулося засідання ТКГ у формі відеоконференції. Вперше на цій відеоконференції був присутній пан Козак, радник президента Росії Володимира Путіна. Я був здивований чому раптом прийшов на засідання пан Козак. Він дуже так енергійно, навіть з нотками ультиматуму сказав, що Україна повинна врешті-решт вирішити, чи вона буде виконувати Мінські угоди – чи не буде. І причиною такого спічу було те, що, мовляв, біля села Шуми є траншея, на якій українські війська проводять інженерні роботи», – розповів Кравчук.

Він зазначив, що українська сторона надала документ відеоспостереження ОБСЄ, у якому зафіксовано, що жодних робіт не проводилось. Крім того, траншея була вирита ще до досягнення домовленостей про припинення вогню 22 липня. Однак, попри це представники ОРДЛО поставили вимогу провести спостережну місію під Шумами.

Кравчук зазначив, що вони погодились на проведення цієї інспекції тільки за умови присутності представника ОБСЄ. Спецпредставник чинного голови ОБСЄ в Україні та у ТКГ Хайді Грау своєю чергою дала згоду на одноразову участь їхнього спостерігача.

«10 вересня о 2-й годині дня мало відбутися спільне інспектування. Але раптом зранку та сторона (представники ОРДЛО – ред.) висунула додаткові умови, що, мовляв, ще три точки потрібно дослідити, потрібно провести нові спостереження і скласти якийсь протокол, про що не йшло жодної мови (під час відеоконференції – ред.)», – розповів Кравчук.

Він додав, що Україна не погодилася на такі умови та взяла паузу. А потім була стрілянина.

«Але після цього почався прицільний вогонь по тому пункту, де знаходилась місія і представник ОБСЄ. Це вже була не просто загроза, а реальні дії, стрілянина. Нам швидко вдалося зробити кроки, які убезпечили життя цих людей», – зазначив глава української делегації в ТКГ.

Читайте також: Штаб ООС: Російсько-окупаційні війська обстріляли позиції ЗСУ поблизу Шумів

Саме через це, за словами Кравчука, Україна відмовилася виконувати нові вимоги й заявила про повернення до теми інспектування тільки після того, як безпекова підкомісія проведе відеоконференцію, з’ясувавши хто та чому почав обстріл позицій під Шумами.

Крім того, він додав, що Україна має дані про понад десять точок з боку російських окупаційних військ, де зафіксовано реальне порушення Мінських угод і домовленостей про режим всеосяжної тиші. І зазначив, що ці відеоспостереження були подані у відповідні інстанції, від яких зараз очікується реакція.

«Ми просто не хочемо робити з цього шоу і не хочемо створювати передумови, які б зашкодили нашому руху вперед до миру. І перш за все, можливостям зустрітися радникам президента, а потім, сподіваємося, главам держав. Це основна фабула», – наголосив глава делегації ТКГ.

Кравчук розповів про реакцію суспільства і про те, що багато людей сприйняли проведення інспектування як занадто великі поступки бойовикам. На його думку, людям не сподобалось те, що це є спілкуванням, а воно неприпустиме.

Читайте також: «Загравання з ворогом»: Анонсована акція проти рішення ТКГ щодо спільного інспектування позицій ЗСУ

Саме у цьому контексті Кравчук заявив, що таке спілкування триває постійно, і на документах, які підписувалися час війни на Донбасі, крім підписів представників України, Росії та ОБСЄ також стоять підписи Захарченка та Плотницького. Тож він вчергове говорить про те, що можна спілкуватися, але не можна нічого підписувати.

«Моя позиція полягає в тому, що ми можемо спілкуватися з людьми, у яких руки не в крові, але головне – не підписувати документів, які шкодять Україні. Якщо ми таку формулу візьмемо за основу, то це означає, що без спілкування не можна вирішувати будь-які питання руху вперед до миру, але документи не підписувати, тому що вони можуть завдати шкоди державі – як завдали і завдають ті документи, які були підписані раніше», – сказав Кравчук.

Читайте також: Що насправді відбувалось біля селища Шуми: позиція військових, мешканців та активістів (фото)

Він також додав, що у разі відмови України від діалогу залишиться лише силовий шлях через застосування зброї, а він вважає, що «Україна на такий шлях піти не може».