Країни G7 звернулись із закликом до Росії негайно прояснити, хто відповідальний за отруєння політика Олексія Навального, та притягнути винних до відповідальності за використання хімічної зброї.

Відповідна заява глав МЗС країн G7 опублікована на сайті Державного департаменту США.

«Ми, міністри закордонних справ G7, закликаємо Росію терміново і в повній мірі прояснити, хто відповідальний за цей напад з отруєнням, і, маючи на увазі зобов’язання Росії в рамках Конвенції про заборону хімічної зброї, привести винних до відповідальності», – йдеться у документі.

У заяві вказано, що Німеччина поінформувала партнерів по G7 про клінічні та токсикологічні висновки, які доводять факт того, що Навальний є жертвою хімічної атаки із застосуванням хімічної нервово-паралітичної речовини з групи «Новачок».

Читайте також: У мережу виклали розслідування Навального, яким він займався перед отруєнням (відео)

Зазначається, що напад на Навального є серйозним ударом по демократії та політичній різноманітності в Росії.

«Він являє собою серйозну загрозу для тих чоловіків і жінок, які займаються захистом політичних і громадянських свобод, які Росія взяла на себе зобов’язання гарантувати. Ми закликаємо Росію виконати свої зобов’язання по Міжнародного пакту про громадянські і політичні права і гарантувати ці права, включно з правом на свободу вираження поглядів, своїм громадянам», – сказано в заяві.

Країни Великої Сімки продовжать уважно стежити за тим, як Росія відреагує на міжнародні заклики дати пояснення отруєння Навального.

Нагадаємо. Олексій Навальний впав у кому 20 серпня через можливе отруєння у російському аеропорті. Через два дні він був транспортований у клініку в Німеччині.

Представник кабміну ФРН заявив, що німецька лабораторія знайшла в організмі Навального сліди отрути з групи «Новачок».

Канцлер Ангела Меркель констатувала, що Навальний став жертвою злочину, і Кремль повинен відповісти за отруєння.